Matajur 1.642 m

V soboto, 17. februarja 2018 na vas vabimo na izlet na Matajur 1.642 m

Odhod ob 4.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

17.02.2018 (sobota) ob 4.00 – odhod udeležencev iz AP Slovenske Konjice preko Kobarida do vasi Avsa od koder se bomo podali na Matajur.
Matajur je razgledna gora, ki se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo. Z vrha je lep razgled na Kobariški oz. Breginjski Stol za katerim levo od njega opazimo Karnijske Alpe in del zahodnih Julijcev, kjer kraljuje skupina Kanina. Na vzhodno stran pa opazimo Krn in greben Krnčice za katerim opazimo vrh Triglava. Proti jugovzhodu opazimo Golake, proti jugu pa Jadransko morje, kjer se lepo vidi pristanišče v Trstu. Na vrhu stoji manjša cerkev (kapela) in v njeni bližini razgledna plošča z vpisno skrinjico. Žig je nekoliko oddaljen od vrha in se nahaja na skali približno 10 m od vrha.

Naš pohod bomo začeli predvidoma ob 8:30 v vasi Avsa od koder bomo do vrha (750 m višinskega vzpona) potrebovali 3-4 ure. Vrnili se bomo na izhodišče v vas Avso, kjer nas bo čakal avtobus, kar je do 3 ure spusta, skupaj bo okoli 7 ur nezahtevne hoje.

Oprema za zimsko turo

  • Palice – Zelo priporočljive
  • Krplje – Zelo priporočljive
  • Sončna krema – Zelo priporočljiva
  • Dereze – Zelo priporočljive

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti morajo za ustrezno psihofizično kondicijo (tura je planirana po snegu), dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in za topla zimska oblačila. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Turo bo možno opraviti tudi s turnimi smučmi.

V petek vas bomo še obvestili kakšna oprema bo potrebna za razmere, ki bodo vladale na Matajurju.
Povratek v Konjice bo predvidoma do 20.ure.
Stroški prevoza 20,00 € za člane.

Vodila bosta Rajko M 041 871 189 in Uroš M 041 838 919
Prijave pa sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com