Stolpnik (1.012m)

PLANINSKA POT IZ KONJIC (332m) na STOLPNIK (1012m)

Uporabi spletno aplikacijo , ki deluje brez namestitve in sledi poti na Stolpnik ⭕!

Na zgornji vzhodni strani pokopališča nas smerokazi usmerijo do razvalin starega gradu Tattenbachov. Pod gradom se levo odcepi pot na Skalo in proti kartuziji, naša pot pa nas vodi navzdol po gozdni cesti na cesto, ki pelje iz Konjic preko Konjiške gore. Markacije nas usmerijo po tej cesti navzgor, vendar po 100 metrih zavijemo s ceste levo navzgor. Po strmem začetnem delu se nato pot uleti in prečka prej omenjeno cesto; pridemo v predel imenovan Velika Ravna. Tu se naša pot nadaljuje po lovski stezi skozi že zaraslo poseko, ki tu in tam še dovoli pogled na Stari grad, Konjice in Dravinjsko dolino; dosežemo Nizek vrh; za nami je strmi del in polovica poti – 1ura.
Steza se nato nekoliko spusti navzdol in nas pripelje na zelo razgledno gozdno cesto, po kateri hodimo vse do razpotja pri Grofovem štantu (820m) prevalu med najvišjim Stolpnikom na zahodu in vzhodno ležečim Jelenovim vrhom. Naša pot se nato po gozdni vlaki proti severozahodu vzpne na pobočje Stolpnika in do razglednega stolpa. Skupno 2 uri hoje.

Drugi planinski dostopi na Stolpnik

  • Od gozdarske koče pri Štepihu (830m), do koder je možen dovoz z avtomobilom iz Konjic (6km) ali Stranic 1/2 ure hoje
  • Južni pistop iz Črešnic (517m): začetek markirane poti pri cerkvi, do gozdnega roba, nato vso pot po gozdu, 1 ura in 15 min hoje.
  • S Stranic (445m) preko Bukovja po poti XIV. divizije in mimo gozdarske koče pri Štepihu na vrh 1 ura in 30 min hoje.
  • Od Žičke Kartuzije (425m) po cesti proti Črešnjicam, nato na pot XIV.divizije, na Kamno Goro in preko Grofovega štanta na vrh 1 ura in 45 min hoje
  • Iz Vojnika (270m) preko Tomaža na Kladnart in Stare Slemene ter nato po poti XIV.divizije na Kamno Goro in preko Grofovega štanta na vrh. Iz Starih Slemen 1 ura in 30 min hoje, iz Vojnika 4 ure in 30 min hoje.

Na vrhu Stolpnika te zanesljivo čaka razgledni stolp, vse drugo pa je stvar vremena ter sreče. Če ti je vreme dano se ti bo iz stolpa na vrhu odprl čudovit razgled, kam pa naj ostane skrivnost. V svojo planinsko izkaznico boš lahko pritisnil pečat, če ga ni zopet kdo ukradel. Lahko se boš pogrel v planinskem bivaku, seveda, če bo odprt. Da pa zagotoviš sebi in svoji skupini toplo zavetišče ter po dogovoru še kaj, pokliči pred vzponom na spodnje številke, kjer sta ti vedno na voljo oskrbnika bivaka.

V Konjiški gori še vedno spi zmaj zato previdnost pri hoji naj ne bo odveč. Zaradi tega priporočamo tih pogovor brez odvečnega hrupa ter vestno odstranjevanje vseh sledi za seboj (predvsem  smeti).

Informacije

Tomaž Drofenik 040 288 343

Uporaba spodnjih sledi je na lastno odgovornost. Sledi so v obliki gpx in jih je možno vstaviti v navigacijske naprave, Google zemljevid, Geopedijo itd.