Okoli Stenice

Stenica je zelo priljubljena pohodniška točka. Oblegana je iz vseh strani, kot so: Frankolovo, Stranice, Vitanje, Prevolja. Stenica je dolga vzpetina, ki leži nekako pravokotno na Konjiško goro in se vleče od Stranic do Vitanja. Gora je pravi raj za srnjad in gamse. Če rečemo, da gremo okoli Stenice, pomeni, da gremo bolj okoli Male gore, kajti Mala gora je del Stenice.

Mimo grobov na Stranicah smo zavili proti gradu Lindek in tam na križišču treh cest zapeljali desno in parkirali pri ruševinah Pavlekove domačije. Šli smo levo na asfaltno cesto, pod nami je bil Beli potok, dolga vas Lindek in še Kislica s Špičastim vrhom v ozadju. Vzpenjali smo se kar hitro, kajti mraz nam je silil za ovratnik. Na vrhu stoji hruška s prežo in tu je svet odprt za srce in dušo, to zlasti v poletnem času. Krenili bi lahko levo na Špičasti vrh ali naravnost v Socko, se spomnili XIV. divizije, ki je tod šla na Graško goro. Mi smo krenili pa desno, mimo lepo obnovljene Vrhivške hiše na gozdno pot, mimo odcepa za Črne mlake in naprej na najvišji vrh. Tod so lovci redno hodili in čistili stezo, pri bukvi, kjer je nekako najvišja točka, bi lahko opazovali nižje ležeče Vitanje, Paški Kozjak in Pohorje, a spet nam je megla to onemogočila. Beseda da besedo in že smo šli mimo odcepa za najvišji vrh Stenico s 1091 m. Šli smo še mimo lovske koče, Majerja in mimo rastišča čemaža in že se nam je odprl svet proti jugovzhodu. Krenili smo mimo Novinška in se po cesti, čeprav je tudi možnost po gozdni poti, prišli brez nezgod do svojih prevoznih sredstev. Na Drenovskem platu se ob lepem vremenu lahko naužijemo lepih razgledov na celotne Stranice, sosednjo vzpetino Brdo in na mogočno Konjiško goro. Skoraj že kičasto, bi rekla. A tokrat nam jo je zagodla gosta megla, da smo bili prikrajšani za vse to. Ivje, ki je v kosmičih padalo z dreves pa je naznanjalo, da je še vendar prava zima. Na malico smo pozabili, in zdaj smo vse kar smo prinesli v nahrbtnikih pospravili kar pri avtomobilih. Lepo smo se imeli in se poslovili do naslednjega četrtka. Vse poti so zanimive in lepe, zato je vredno tod hoditi.