Konjiška gora

Dan za dnem gledam Konjiško goro, to dolgo strmo goro, ki me vabi na njen najvišji vrh Stolpnik. Ta vrh se ponaša s ponosnim stolpom, ki so ga zgradili konjiški planinci s pomočjo donatorjev iz bližnje in daljne okolice in bo v prihodnjem letu beležil 20. obletnico postavitve in s katerega je veličasten pogled na Pohorje, ki se nekako deli na vitanjsko, zreško, bistriško in še naprej mariborsko, na strm Paški Kozjak, še pred njim pa Stenico in tudi na ozke doline pod temi gorami. In zakaj je ta gora tako priljubljena? Morda zaradi njene višine, ki ne sega nad gozdno mejo in je vsa poraščena in zelena. Morda zaradi mnogih gozdnih poti, med njimi je kar nekaj označenih planinskih poti. Morda je to zaradi sedmih vrhov, ki so razen Stolpnika vsi nižji od 1000 m. Morda je to zaradi znanega čemaža, ki ga pomladi mnogi radi nabiramo in je vsestransko uporaben v gospodinjstvu. Morda zaradi spomina na XIV. Divizijo, ki je to goro prečkala. Pa čez goro lahko pridemo na drameljsko stran in na razne turistične destinacije. Skratka, Konjiška gora je zares priljubljena »hišna« gora Konjičanov. Konjiški planinci redno skrbijo in vzdržujejo planinske poti po gori, obnavljajo oznake na poteh, tako da pohodnik najde pravo pot, ki ga vabi na sam vrh. Prav tako priljubljena točka na gori je Skala z 777 m višine in je dnevno zelo obiskana. Njen razgled sega vse do Maribora in bližnjo in daljno okolico. Ko prispeš gor, se lahko odpočiješ in se umiriš na čisto novi klopi, ki so jo naredili in postavili naši markacisti in planinci. Lep razgled in lahek dostop je vzrok za veliko obiskanost. Čez Konjiško goro se lahko podaš tu do ribnikov na Stranicah in si lahko privoščiš dobro »ribico«.

Nada Kovač, junij 2016