Dan mučenikov

Kako malo je potrebno za sproščen in prisrčen smeh in z malo priprav smo si naredili vesel dan »mučenikov«. Pa se malo »pohecajmo« z našimi vrlimi fanti – pohodniki in večkrat tudi vozniki, ki nas tako lepo vozijo naokoli. Jožici se je porodila ideja, da bi naše pohodnike simbolno obdarile. Priskrbela je male žemljice, ki smo jih lepo zapakirale in jih na startu pešpoti pri Žički kartuziji izročile našim pohodnikom ter jim čestitale za njihov »praznik«. Ob tem je padla pripomba, da naj si pa klobase sami priskrbijo. Smeh! In še smeh! Po krajšem uvodnem delu, smo se le usmerili na našo vnaprej dogovorjeno pot pod vodstvom Jožice, ki nas je najprej pripeljala po zmerni hoji po gozdu na Jazbine. Malo gor, malo dol se je vila pot preko Jazbin in Starih Slemen, kjer se je nekaj pohodnikov podalo na obisk proti Kumškovi kmetiji, ostali pa smo šli proti Sojeku. Tam pa nismo mogli iti mimo naših dveh planincev Berte in Danija, ki sta nas povabila k hiši in bogato pogostila. Kuhale so se klobase, narezki so prišli na mizo, pijače je bilo vse sorte in ko smo večina dobrot »pospravili«, smo se usmerili po cesti proti izhodišču poti, k Žički kartuziji, kjer so nas čakala naša vozila. Lep dan smo preživeli v naravi, bili poplačani z razgledi in hkrati še obeležili praznik mučenikov. Naj ostane vse tako še dolgo!