»Osem žensk.com« v Dolomitih

Pohod v Dolomite je trajal dva dni. Prvi dan smo hodili vsi skupaj, naslednji dan pa je številčnejša skupina že ob 5. uri zjutraj zapustila kočo in odšla proti vrhu Punta Penie (Marmolade), v koči pa nas je ostalo le osem žensk. Pri zajtrku v koči ena od pohodnic glasno razmišlja in reče: »saj smo lahko tudi »8.žensk.com«, kaj nam pa kdo more«. V dolino smo se po posebni žičnici, ki ima namesto kabine nekakšne košare, odpeljale k jezeru Fedaia in se zagledale v nasprotni breg, po katerem je bila predvidena naša naslednja pohodniška avantura. Hrib je bil ves zelen, močno zelen, nad njim pa se dviga ogromna siva gora. Sonce je bilo v zenitu, me pa v koloni po ozki »cik – cak« potki navzgor, v vsaki senci si poiščemo zavetje in si malce odpočijemo, se odžejamo in hkrati opazujemo planinsko cvetje, ki je s svojo intenzivno barvo (roza, rumeno, modro itd.) neizmerno lepo in privlačno za oko. Imele smo še to priložnost, da smo lahko videle tudi še tako »skrivnostno« murko. Ker smo imele dovolj časa, smo dostikrat počivale in se pogovarjale in podoživljale naše planinske podvige. Kmalu smo dosegle sedlo in pogled nam je ušel v dolino preko hriba, kamor smo bile namenjene. Bližale so se koče pred nami, ki so bile nanizane ena za drugo kot na vrvici. Ko sem gledala proti gori pred nami, mi je postalo kar malo tesno pri srcu, kajti vem, da tja gor ne bom nikoli plezala. Na tej naši poti nam je bilo lepo, privoščile smo si več počitkov, se posedle na ostro travo, ki je bila skoraj podobna osatu. Tudi fotoaparati so bili pri roki in naredile smo kar nekaj posnetkov za spomin na prehojeno pot. Pot je bila deloma strma, pa tudi položna, na koncu smo se preko hriba spustile v Awerau, kjer je polno manjših trgovinic s spominčki, ki se jim nisem mogla odpovedati. Del skupine se je odločil, da izkoristi možnost in se odpelje z gondolsko žičnico na višino 2950 m, od koder je izhodišče na vrh gore z imenom Piz Boe in prekrasen razgled na okolico. Ta podvig se je odvil brez mene, jaz sem pot končala s hojo in se za vožnjo z gondolo pač nisem odločila, saj je bilo omenjeno le dodatek k planu. Domov sem se vrnila z lepimi spomini, ki mi bodo še dolgo ostali pri srcu.