Dolina treh imen

Ankogel!

Odpade. Na višino 3246 m – ne, a vseeno sem ga lepo videla od spodaj iz doline Seebachtal, kajti naši vodniki so pri načrtovanju tega pohoda mislili tudi na nas, ki nosimo več kot 70 križev na hrbtu. Bile smo le tri, ki smo uživale v dolini treh imen – jezera, potočki, dolina. Ta prelepa dolina, ujeta med visoka skalnata pobočja, na levi Visoke Ture z Ankoglom, ki je bil v megli in na desni, meni neznano gorovje, a na drugi strani le-tega izvira Mura. Sivo skalovje je bilo vabljivo, razrezano na kocke, kvadre, debelejše in tanjše plošče, z vrha pa so »drveli« svileni slapovi, kar po pet jih je bilo skupaj. Drveli so v struge, ki jih je voda v že zdavnaj izdolbla v skale,  na levi ali na desni strani naše pohodne poti. Poslušale smo bučanje vode, se spraševale ali je potoček na levi ali na desni, povsod je bilo »glasno bučanje«. Res je bil enkrat na levi, potem že na desni, zlivali so se in tekli po mivki, kamenčkih, čisti, hladni, saj so bili napajani iz ledenikov. Ta dolina, ustvarjena pred mnogimi, mnogimi tisočletji je bila živa. Nad nami so krožile ujede, v mlakah so plavali paglavčki, žabe so nam prekrižale pot, nakrmile smo račko s šestimi mladički, nazobale smo se rdečih gozdnih jagod, naduhale materine dušice. Videle smo se v zrcalu jezera, čudile teličkom, opazovale čudno rast dreves, po pet debel iz ene korenine, stopile smo na »plesno ploskev« skale 3 x 3 m in 2 m v višino. Sedele smo ob vodi in opazovale razne žuželke z dolgimi tipalkami, zlatim oprsjem, tudi z manjkajočo nogo je bila ena. Ohladile smo se pred ledeno snežno jamo. Ko smo prispele do konca doline vse navdušene, smo želele iti še naprej izvirov, a čas je bil za počitek in malico. Na klopci ob potoku med drevjem, kjer je bilo vse zeleno, smo jedle in se odžejale in se pogovarjale o vseh teh videnih lepotah narave. Hoje je bilo kar nekaj, vendar mišice niso posebno trpele, smo pa v srce »zaklenile« to prelepo dolino treh imen in spoznale, kako je človek majhen, neznaten proti naravi. S skrbjo zanjo se ji lahko zahvalimo za užitke, ki nam jih nudi.