Brežiška planinska pot

Na cvetno nedeljo smo se konjiški planinci udeležili že 31. brežiškega pohoda po Šentviški gori. Na parkirišču v Čatežu ob Savi smo se srečali s planinci iz Brežic in tudi drugimi planinci. Takšni pohodi so po navadi bolj množično obiskani in bolj obremenjujoči za pohodnike. A tokrat sem bila prijetno presenečena. Vodnik, ki nas je vodil po tej poti, nam je sproti opisoval pot in dajal navodila za naprej. Krenili smo v koloni po pobočju in šli drug za drugim v prijetnem tempu, nihče ni nikogar prehiteval, čeprav bi nekateri planinci to tudi storili in stekli naprej, vendar se tokrat to ni zgodilo. Med potjo smo si nabrali kontrolne žige, se večkrat ustavili, tako da je bilo res prijetno hoditi. Na razcepu poti proti vrhu Velikega Cirnika je večja skupina pohodnikov krenila proti vrhu, drugo skupino, ki pa se ni odločila osvojiti vrh zaradi različnih omejitev, je prevzela ga. Marija, vodnica, ki ima že 90 let, a je še  zelo korajžna, da ji hoja  in vodenje ne delata težav. Vzorno nas je vodila, se ozirala nazaj, da ne bi kdo zašel s poti. Pri kmečkem turizmu so nam postregli s čajem, prav tako so za lačne želodce pripravili še kaj bolj konkretnega. Ogledali smo si še zbirko starin in po petih urah prispeli do našega avtobusa. Ta pohod mi bo ostal v spominu zaradi dobrega vodenja in prijateljskega sprejema, ter velikega zanimanja tamkajšnjih planincev za naš Stolpnik, ki ga bodo Brežičani kmalu obiskali, tako so nam zagotovili. Naj le pridejo, mi jih bomo vodili na naš Stolpnik.