Ni najlepše poti

Prihajam iz zadnjega pohoda v letu 2014, to je z zimskega Stolpnika, ki je s soncem obsijan odseval med številnimi pohodniki dobre volje, ki so prišli od blizu in daleč proslaviti praznik naše Slovenije, to je Dan samostojnosti, brez katerega bi najbrž ne živeli v svobodi.
Misli so mi poromale nazaj na začetek leta in sprašujem se:
»Zrcalce, zrcalce na steni povej, kateri pohod nas je letos najbolj ogrel?«
»Pohod na Osankarico!«
»Da, da, bilo je lepo in množica pohodnikov.«
»Vincekov pohod?«
»Tudi, bil je sončen, vesel, družaben…«
»Kaj pa Hom na Grižami?«
»Zelo sončen, razgleden vrh s cerkvijo, pa srečanje z znanci…«
»Zdaj pa vem – Paklenica!«
»To je bilo pa prav posebno doživetje, morje, muzej, sladoled, sive skale…!«
»Še vedno ni najlepšega?«
»Omenim lahko koristno čistilno akcijo na poteh proti Stolpniku, hrup motorke, dvigovanje vejevja, debel, koristen, lep.«
»In dan planincev?«
»Res lep, množičen, del pohodnikov na goro, drugi smo šli k izviru Bistrice (zopet še en izvir), kar mi je še posebej ostalo v spominu.«
»So ti bili všeč pohodi na domačem terenu?«
»Ja, obhodili smo Brinjevo goro, Golek, Stenico, tudi v Kartuziji smo bili, pri Treh križih, na ribnikih na Stranicah, Pirnikovo pot – same čudovite poti.«
«Pa vendar ste bili tudi v tujini?«
»Čudovito je bilo na Dobraču nad Ziljsko dolino, pa na Schȍcklu pri Gradcu in nazaj grede v čokoladnici, dolina pod Ankoglom je bila čudovita, poučna, Ivanjščica je bila odeta v meglo, a vseeno lepo doživetje v mlinu.«
»Zdaj pa res ne vem več, kdaj se boš odločila za najlepši pohod.«
»Veš, zrcalce bilo je toliko doživetij, spomnim se vožnje čez Savo s »cicko«, ha, ha in naprej proti Kumu, pa Žusem s stolpom ljubezni, Celjska koča, Svetina, Stolpnik se itak ve, ne, ne morem se odločiti, kajti vsak pohod je bil eno samo doživetje, naravna dopolnitev življenja. Vsaka pot je bila najlepša, ravno tako tudi tista, ki smo jo prehodili večkrat v letu. Vedno znova je bilo na poti nekaj, kar je bilo novo, kar zadnjič nismo videli. Vsakič znova smo se veselili novih poti, novih doživetij, spoznanj, vidiš zrcalce, tako ni ene najlepše poti, kajti vse so najlepše, to si zapolni, če te bo kdo še to vprašal!
In prav zato želim našim vodnikom neusahljiv vir idej, zdravja, kajti brez njih bi bili gluhi in slepi, vsem nam pohodnikom pa želim zdrave noge, varen pohod in dober pogled v letu 2015.«