Z gore na goro

Dolgo načrtovan pohod na Limbarsko goro nad Moravčami nam je končno le uspel. Kar 29 planincev – Četrtkovcev je napolnilo manjši avtobus in odpeljali smo se svojemu cilju nasproti. Za izhodišče smo si izbrali zaselek Serjuče pod goro, na kateri stoji cerkev Sv. Valentina, ki je bila nekoč grad Lilenberg. Malo smo šli po cesti, malo po gozdu, tu pa tam so še podrta drevesa na poti, kar je posledica zimske ujme, ki je doletela Slovence. Drevje se še ni olistalo, a prvi pomladanski cvetovi pljučnika, trobentic, jetrnika, zvončkov in žafranov so planince pozdravljali ob poti in jih spodbudili k petju znane pesmi »Zvončki in trobentice«. Malo tovariške pomoči mi je bilo potrebno, da sem premagala pot do cilja, kjer sem zagledala pročelje cerkve s tremi kipi svetnikov in samostoječ zvonik. Nekoč je bil to obrambni stolp. Počitek v planinskem domu je dobrodošel, čeprav smo prilezli komaj na 773 m visoko. Po krajšem počitku je sledil spust v dolino proti Moravčam, kjer smo naredili kratek premik z avtobusom na drugo stran Moravč, od koder smo naredili še vzpon do čisto novega planinskega doma na Uštah.

Pot je bila do koče speljana elegantno po pobočju hriba, še manj kot uro smo potrebovali, da smo prišli v ta prelepi planinski dom. Prijazni oskrbnik nam je nemudoma postregel pijačo in nato še okusen topel obrok. Naša vodnica Vida je tako spretno povezala dve planinski točki v eno. Prijazen in gostoljuben oskrbnik se nam je pridružil ob skupinskem fotografiranju, se nam zahvalil za obisk in nas povabil, da še kdaj pridemo v ta prelepi svet nad Moravčami, ki se mu reče Grmače. Sigurno bomo še kdaj šli v ta konec in se odpravili po njihovih označenih planinskih poteh v bližnje hribe tam okoli, a naslednji četrtek nas čaka nov izziv in pričakovanje, kar je obljubila vodnica Vida.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Nada Kovač, Stranice