Počitniško doživetje na Krasu

Že več let se četrtkovci – starejši člani PD Konjice odpravijo na večdnevni izlet po Sloveniji. V preteklih letih so bili v Bohinju, Logu pod Mangartom, hodili po pokljuških hribih in Begunjščici, letos pa se je te sedemdnevne aktivnosti udeležilo kar osemnajst članov,
ki so si izbrali raziskovanje Krasa. Nastanili so se na lepo urejeni turistični kmetiji v vasi Sveto pri Komnu na Krasu, kjer so jim nudili nočitve z zajtrki. Po pripravljenem programu, ki ga je pripravil vodja Branko, se je dogajalo vsak dan nekaj novega, zanimivega. Prehodili so Pliskovo pot, ogledali so si Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, bili tudi na Sveti gori pri maši. Po kratki nevihti, ki se je razbesnela na gori, so se potem odpravili na Sabotin, kjer so videli še veliko ostalin iz prve svetovne vojne.
Zapeljali so se tudi v Goriška Brda in se povzpeli na razgledni stolp Gonjače.
Bližnji hrib Trstelj so osvojili po lepo speljani planinski poti in se pri Stjenkovi koči na hribu okrepčali s kraškimi dobrotami. Ogledali so si tudi več pokopališč iz prve svetovne vojne. Prišli so tudi do vznožja spomenika Doberdob, kamor pa vstop zaradi koronskih omejitev ni bil možen. Zapeljali so se tudi v sosednjo Italijo in si ogledali zanimivo mesto Portopiccolo, prehodili Rilkijevo pot do Devinskega gradu. Tudi Oglej in Berban je bil obiskan po programu, prav tako tudi mogočni grad Rihemberg nad Branikom in nazadnje so se sprehodili še po Štanjelu in uživali v lepo urejenem starem mestu na krasu.
Sedem dni je minilo hitro, videli so veliko še neznanih stvari in uživali ob teranu in dobri volji.
Vida Kamenšek