Greben Loške stene in dolina Bala

V soboto, 8. julija 2017 vas vabimo na greben Loške stene in v dolino BalaBriceljk, 2.346 m in Plešivec, 2.184 m.

Odhod ob 4.00 uri z ap v Konjicah.

Podali se bomo v manj obiskan svet trentarskih strmin;
Med dolinami Koritnice, Bavšice in Bale se razteza dolg greben, ki je pogovorno imenovan greben Loških sten (Loška stena je najdaljša stena v Sloveniji, dolga 5 km, v višino pa meri 1.000 m). Najvišji vrh Loške stene je 2.346 m visok Briceljk, na katerega pa ne vodi nobena markirana pot, čeprav je ta na starejših zemljevidih še vrisana. Sicer pa se nam z vrha odpre lep razgled na ostale vrhove same Loške stene in na okoliške vrhove, kot so: Mangart, Jalovec, Pelc nad Klonicami, Bavški Grintavec ter del zahodnih Julijskih Alp. Na katerega vrhov Loške stene se bomo povzpeli z bolj prijazne, jugovzhodne smeri, torej iz doline Bala.

Prijaznejša, jugovzhodna podoba Loške stene nad dolino Bale.

Avtobus nas bo popeljal preko Gorenjske na mejni prehod Rateče (obvezen osebni dokument za prestop meje), pred Trbižem zavijemo proti Rablju in se preko mejnega prehoda Predel vrnemo v Slovenijo do Loga pod Mangartom in se spustimo v dolino Loške Koritnice; pred trdnjavo Kluže zavijemo v dolino Bavšice, ki bo izhodišče, 690 m, za naše podvige.

Na voljo bo več, različno zahtevnih in različno dolgih tur:

1. Celodnevna, najdaljša in zelo zahtevna tura nas bo vodila po dolini Bale do lovske koče Bala, (voda), kjer bomo skrenili na stare trentarske stezice, ki nas bodo v ključih vodile po strmih travah v dolinco med vrhova Briceljk in Stador. Sledil bo še zahteven vzpon na sam Briceljk, do vrha cca 5 ur. Po užitkih v razgledih na vrhu sestopimo po smeri vzpona nazaj do Stadorja in nadaljujemo zanimivo prečenje čez geološko prelomnico Lepoč (voda), se spustimo med travami v Lanževico ter se povzpnemo na prelaz Čez Brežiče, 1.980 m. Sledi setop proti Loški Koritnici, ki je na krajšem odseku zelo zahteven! Skupaj okoli 10 ur. Možna bo varianta brez vzpona na Briceljk, ki prihrani vsaj 2 uri hoje.

Razgledi z Briceljka proti Plešivcu; v ozadju Mangart in Jalovec

2. Krajši, nezahteven pohod po dolini Bale, do lovske koče, enako kot skupina A, nadaljevanje preko Prevale v zatrep doline, v Lanževico, možen vzpon na prelaz Čez Brežiče in levo po stezicah med travami na razgledni Plešivec, 2.184 m, ki je najbolj vzhodni dvatisočak v Loški steni; je najlažje dostopen in zato najbolj obiskan, iz Bavšice 4 h 30 min. Seveda si lahko dolžino pohoda sami izbirate in se kjerkoli obrnete ter se po isti poti vrnete do avtobusa v Bavšici. Možen je tudi sprehod po urejeni sprehajalni poti ob potoku Kopica do trdnjave Kluže.

Lanževica; Plešivec in prelaz Čez Brežiče

Ob 17. uri bo avtobus krenil iz Bavšice mimo trdnjave Kluže do Loga pod Mangartom, kamor se bo predvidoma do 18. ure vrnila tudi skupina A. Povratek v Konjice predvidoma do 22. ure.

Oprema

Oblačila proti dežju in vetru, dolge hlače (visoke trave), kapa, pohodne palice, sončna očala…, hrana in napitki iz nahrbtnka. Ob naši poti ni planinskih postojank, voda občasno pri Lk Bala in na Lepočah. Za udeležence skupine A obvezna še čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet.

Stroški za avtobusni prevoz bodo 15,00 € za člane in 8,00 € za mladino, prijave sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com. Vodili bodo: Joža in vodniki PD.

Zemljevid: Trenta – Loška stena