Matajur 1.642 m

V soboto, 05. avgusta 2017 vas vabimo na enega največjih mejnikov Alp – Matajur 1.642 m

Odhod ob 4.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

05.08.2017 (sobota) ob 4.00 – odhod udeležencev iz AP Slovenske Konjice preko Kobarida do kraja Svino ali vasi Avsa, od koder se bomo podali na Matajur.
Matajur je razgledna gora, ki se nahaja na meji med Slovenijo in Italijo. Z vrha je lep razgled na Kobariški oz. Breginjski Stol za katerim levo od njega opazimo Karnijske Alpe in del zahodnih Julijcev, kjer kraljuje skupina Kanina. Na vzhodno stran pa opazimo Krn in greben Krnčice za katerim opazimo vrh Triglava. Proti jugovzhodu opazimo Golake, proti jugu pa Jadransko morje, kjer se lepo vidi pristanišče v Trstu. Na vrhu stoji manjša cerkev (kapela) in v njeni bližini razgledna plošča z vpisno skrinjico. Žig je nekoliko oddaljen od vrha in se nahaja na skali približno 10 m od vrha.

Na razpolago bosta dve turi in sicer:

1. Daljša tura: Predvidoma ob 8.00 se bomo odpravili iz Kraja Svino do vrha Matajurja. Do vrha (1350 m višinskega vzpona) bomo rabili približno 3,5 ure zmerne hoje. 100 m pod vrhom je koča beneškega planinskega društva, kjer se bomo dobili s skupino, ki bo šla po krajši poti in se vrnili proti vasi Avsa (približno 2 uri), kjer nas bo čakal avtobus.
  2. Krajša tura: Predvidoma ob 8.30 se bomo odpravili iz vasi Avsa do vrha Matajurja. Za to pot (750 m višinskega vzpona) bomo rabili približno 2,5 ure. Na koči se bomo dobili s skupino, ki bo šla po daljši poti in se skupaj vrnili proti avtobusu.

Oprema za lažjo turo:

• Palice – Kdor jih uporablja
  • Sončna očala – Zelo priporočljiva
  • Sončna krema – Zelo priporočljiva

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in osebni dokument. Poskrbeti morajo za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Pijačo bo možno kupiti tudi na Beneški planinski koči.

Povratek v Konjice bo predvidoma do 20.ure.
Stroški prevoza 22,00 € za člane in 11,00 € za mladino.

Vodila bosta Rajko M 041 871 189 in Lidija M 031 260 176. Prijave pa sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com