Leži, leži Ravno polje

Pohodništvo ni le premikanje nog, rok, sprostitev, dihanje, ampak je še veliko več. Je spoznavanje narave, dreves, cvetja, ogledi dediščine, naravnih znamenitosti, srečevanje z zanimivimi ljudmi. Čudimo se lepotam po svetu, a mnoge lepote so nam prav pred nosom. Več kot petdeset let živim v tej okolici, nekoč je bilo to v konjiški občini, sedaj pa v zreški, živela sem v celjskem okraju in drvela po cestah mimo vseh vasi in nikoli videla dlje kot ped. To pot sem na našem četrtkovem pohodu spoznala, kako malo poznam razne dele teh občin. Iz Draže vasi smo se usmerili preko Dravinje proti vzhodu in pred nami se je odprla dolina, ravnina s polji z velikimi zoranimi njivami in travniki. Njive, položene v to Dravinjsko dolino so me očarale, kajti tako spokojno čakajo na čas, da se vsa narava prebudi in da začnejo svoj nov življenjski ciklus. Skrbni kmetje so že v jeseni pripravili polja za setev v spomladanskih toplih dneh. Na obrobju te doline, so posejane hiše in gospodarska poslopja in prav nič ne posegajo v rodovitna tla, kjer so namenjena kmetovanju. Mnogi med nami so se z menoj strinjali, kako malo poznamo ta del sveta med Ločami, Jernejem, Kolačnim, Brezjem, Spodnjim Grušovjem Perovcem in Dražo vasjo, ki so locirani na levem bregu Dravinje. Dravinja je tu pri nas reka treh občin, saj izvira na Pohorju nekje pod Roglo in veselo drvi vse do izliva v Dravo nekje blizu Ptuja. Lepota in bogastvo je pred nosom, mi pa jo iščemo drugod po svetu. Zelo sem vesela, da mi pohodniki že dolgo »potujemo« po naši zemlji, raziskujemo in hodimo po označenih in neoznačenih poteh po celotnem Pohorju, Konjiški gori, Boču, Donački gori in še bi lahko naštevali. Nikoli nam ne zmanjka idej za krajši pohod, pa naj bo sonce ali dež, mi gremo na pot. Gremo iz ene v drugo občino pa zopet drugam, nikjer ni nobenih mej, mogoče se kdaj pojavi v kakšni glavi katera, ki pa kmalu zbledi. Mi Četrtkovci nikoli ne omenjamo, da smo v tej in tej občini, ampak smo mi odprtih misli in dejanj. Mi se aktivno gibljemo po naši lepo bližnji in daljni okolici, v Sloveniji. Vsi smo ljudje in če bi odmislili obleko, denar in drage hiše, bi ostal le goli človek, enak drug drugemu, je rekel nekdo. Pa še res je!