»Devet žensk.com« na dvodnevni turi

Kdo nam je dal to ime ne vem, vem le, da smo se spontano zbrale in se do planine Blato pripeljale, kjer smo si vsi skupaj privoščili pravi zajtrk, tudi s prepotrebno kavico in pecivom. Sledila je skupinska slika pred odhodom v hrib in slovo od moškega dela ekipe. Vse po vrsti smo bile opremljene s kar preveč težkimi nahrbtniki in pohodniškimi palicami in se odpravile navzgor po planinski poti proti planini Pri jezeru. Mojca je šla prav dol k jezeru, a ostale smo le počivale in opazovale hribe okoli nas. Zapele smo tudi našo »Četrtkovo« himno »Čez zelene trate…Naš cilj je bil seveda še v daljavi, a kratek postanek in skupinska slika je bila seveda obvezna. Presenetil nas je tudi oskrbni k koče, ki nam je zaigral na svojo harmoniko, dva para iz naše skupine sta se že zavrtela po taktu. Kmalu se napotimo naprej proti planini Dedno polje. Četica žensk je hodila disciplinirano ena za drugo, bile smo kar gostobesedne, čeprav nas je Sonja opozorila: »Dekleta ne govorite, ko hodite, tako izgubljate po nepotrebnem energijo. Dihajte lepo enakomerno in si napolnite pljuča s čistim gorskim zrakom. To ni vsak dan! Tako bo šlo lepše naprej« Ko se je pot zravnala je bilo vse lažje, tempo se je pospešil. Kmalu smo na Dednem polju, kjer se ob koritu ustavimo misleč, da si lahko napolnimo steklenice z mrzlo vodo, a na žalost vode tam ni bilo. Na planšarski koči na tej planini je bilo veselo, planinci so peli, nekdo je raztegnil »meh« in veselja je bilo na pretek. Gnalo nas je naprej, ko se nam naenkrat svet odpre in pred nami se je pokazalo Dvojno jezero in kočo v ozadju. Na desni strani se je odpiral pogled na Tičarice, na levi pa Špičje. Kar naenkrat nam pride nasproti planinec in nas lepo ogovori, ena od nas pa mu hitro reče; »Me smo pa »9.zensk.com« », on seveda ne skopari z besedo in nam hitro odvrne: »Jaz sem pa Trobec«. Smeh! Zgodbo o Trobcu vse poznamo… Kmalu prispemo na kočo, dobimo svoja ležišča in odložimo svoje težke nahrbtnike in se lažjih nog sprehodimo okoli jezer. Da pa ni bilo dolgočasno, je Vida vzela v roke knjigo »Alpsko cvetje« in sledila je prava učna ura o spoznavanju videnega cvetja ob poti. Ker je bil tisti pravi razcvet že mimo, smo vseeno nekaj rožic spoznale s pomočjo knjige. Ob poti je bilo veliko repaste preobjede, svečnika, panonski svišč je bil čisto pri jezeru, planike pa nam ni bilo usojeno videti. Za to rožico bi morale stopiti malo višje, mogoče pa se to zgodi drugo leto. Pri zgornjem jezeru smo si namočile noge v ledeno mrzlo vodo, prav prijalo nam je, da smo se malo osvežile. Zlata pa je že sanjala o namakanju v Bohinjskem jezeru.
Večer. Zberemo se okoli velike mize pred vhodom v kočo in »koncert« se je začel. Najprej je bilo seveda treba dobiti malo korajže, zato pride na mizo liter vina, nato še eden, potem pa se začne s petjem. Najprej je bila na vrsti naša »himna« Čez zelene trate…, nato so sledile še druge pesmi kot so: Na planincah, Po jezeru…, Tri bele zvezde… itd. Pohodniki pred kočo so nas poslušali, nam zaploskali in nas fotografirali.
Treba je bilo končat naš večerni »koncert« in se odpočit za naslednji dan, ko nas čaka še pot do Črnega jezera, Komne in spust v Bohinj.
Naredilo se je lepo jutro, po zajtrku si privoščimo še mojo kavo, nato pred kočo zopet zapojemo in naredimo še skupinski posnetek in že se spustimo od koče našemu novemu cilju naproti.
Pot do Črnega jezera je strmo padala in za jutranjo hojo kar precej nevarna. Kmalu je tudi to premagano, na Črnem jezeru si privoščimo počitek in že kmalu se zopet dvignemo proti Komni. Dom na Komni se kar ni hotel prikazati in ko je že kazalo, da je še do tja samo pet minut, se to kar ni in ni zgodilo. Končno smo prispele in odložile še vedno pretežke nahrbtnike. Mene je premagala utrujenost in padla sem v mehko travo. Počitek mi je dobro del. Po krajšem postanku in okrepčilu na koči, smo nadaljevali znano ovinkasto pot (48 serpentin) proti Bohinju. Kot sem že prej omenila, je sledilo še osvežilno kopanje ali namakanje utrujenih nog v prijetno topli vodi Bohinjskega jezera.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Nada Kovač, avgust 2015