34. pohod zdravju naproti s Polzele na Goro Oljko

Planinsko Društvo Slovenske Konjice vabi v soboto, 17. januarja 2015 na 34. pohod zdravju naproti s Polzele na Goro Oljko (734 m).

Odhod ob 7.30 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Pohod, ki ga organizira PD Polzela, se bo začel pri železniški postaji na Polzeli. Vsi pohodniki se bomo podali preko Vimperka (448) in naprej do vrha gore.
Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Dobro vidna z avto ceste med Vranskim in Celjem, pritegne nase več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Je lepa razgledna točka, dostopna tudi z avtomobilom. Na vrhu stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju. Cerkev je v letih 1754-1757 zgradil Janez Nepomuk Meier in sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Gora Oljka je dobila ime po sliki na glavnem oltarju cerkve sv. Križa, na kateri je Fortunat Bergant upodobil Jezusa na Oljski gori. Pod cerkvijo si velja ogledati tudi podzemno svetišče z božjim grobom. Morate se povzpeti do cerkve in se prepustiti lepim razgledom. Na jugu na Posavsko hribovje, med drugim na Kum in Mrzlico, na zahodu na Menino, Golte, Smrekovec in Raduho, proti severu na Peco, Uršljo goro, Pohorje in Paški Kozjak. Lep je tudi pogled na Spodnjo Savinjsko dolino od Letuša do Celja, na del Zgornje Savinjske doline z Mozirjem in na del Šaleške doline z Velenjem.
V dolino se bomo spustili po markirani poti v Šmartno ob Paki. Pot poteka po gozdnih poteh in kolovozih in je nezahtevna.

Hrano in pijačo bo možno kupiti na koči. Pohod ni tehnično zahteven, udeleženci pa morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.Hoje bo skupno za okoli 4-5 ur.

Priporočljiva oprema so še: pohodne palice, kapa, rokavice in dobra volja.

Povratek je predviden do 17. ure.

Strošek avtobusnega prevoza znaša 8,00 € za člane in 5,00 € za mlade planince. Pohod bodo vodili vodniki PD Polzela, prijave pa zbira Vida, M 041 281 992 ali na E vida.kamensek@gmail.com.