Sljeme – Medvedgrad (Hrvaška)

Planinsko Društvo Slovenske Konjice vabi v soboto, 9. maja 2015 na pohod Sljeme – Medvedgrad (Hrvaška).  Odhod ob 6.00 uri z AP v Konjicah.

Peljali se bomo z avtobusom mimo Rogaške Slatine, skozi Krapino do izhodišča poti Šestinski Lagvić, 331 m, nad Zagrebom, kjer bomo začeli hoditi po zložni poti. Najprej bomo prišli do Kraljičinega zdenca, kjer se bo možno odžejati. Pot bomo nadaljevali proti vrhu Medvednice Sljemenu, 1033 m, (ime izhaja iz oblike vršnega hrbta), za kar bomo potrebovali skupaj okoli 3 ure zložne hoje. Večina poti je speljana po kolovozih. Na Sljemenu, od koder je lep razgled na pogorje Medvednice in okoliške ravnine, vasi in mesta stoji mogočen televizijski stolp, ki je viden daleč naokoli. Od vrha se bomo sprehodili po hrbtu Medvednice vse do planinskega doma Grafičar (864 m), ki je grajen iz lesa in kamna in je eden najlepših na Hrvaškem, kjer se bo možno odžejati in tudi kaj pojesti (30 min).

V nadaljevanju se bomo usmerili v dolino proti Medvedgradu (579 m), delno obnovljenem srednjeveškem gradu z lepim razgledom na Zagreb, nato bo sledil še zadnji del poti do izhodišča, za kar bomo skupaj potrebovali okoli 6 ur hoje.Zaradi ohranjenih prostranih bukovih in smrekovih gozdov ter mnogih različnih naravnih znamenitosti (jame, slapovi, kanjoni) je Medvednica glavno rekreacijsko področje Zagreba. Pogorje, se razteza severno od hrvaškega glavnega mesta Zagreba. Zaradi bližine mesta je to pogorje precej obiskano, na tem področju pa se nahaja vse polno planinski koč in domov,

Za pohodno opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo. Priporočljive so palice, pohodni čevlji in kakšno toplo oblačilo.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in veljaven osebni dokument za prestop državne meje. Hrana in pijača iz nahrbtnika in v koči.
Pohod ni tehnično zahteven, udeleženci pa morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.

Povratek v Konjice predvidoma okoli 20. ure. Stroški za avtobusni prevoz bodo 13,00 € za člane in 7,00 € za mladino, vodil bo Franjo, prijave sprejema Vida na M 041 281 992, ali E vida.kamensek@gmail.com.