Sutjeska – Zelengora – Maglič – Peručica

Planinsko Društvo Slovenske Konjice vabi na tridnevni izlet od 29. do 31. maja 2015 v Tjentište, Nacionalni park Sutjeska, B i H Maglić, 2386 m, Zelengora, Perućica. Odhod v četrtek, 28. maja ob 21.00 uri z ap v Konjicah.

Vabimo vas v Tjentište, kjer se bo v Nacionalnem parku Sutjeska odvijala pestra planinska dejavnost na območju Zelengore, Magliča in Peručice. Lahko boste izbirali med krajšimi in celodnevnimi turami ali se predajali užitkom v neokrnjeni naravi. Do izhodišč za ture in izlete (Donje Bare, Prijevor, Dragoš sedlo) bo urejen avtobusni prevoz tako, da bo ostalo več časa za uživanje v visokogorju.
Iz teh izhodišč bo na voljo več različno dolgih tur; od 2 do 8 ur hoje:

1. Maglić, 2386 m, najvišji vrh B i H, na meji s Črno goro; po zelo zahtevni ali po manj zahtevni; po želji prehod na slikovito Trnovačko jezero; izhodišče Prijevor, 1630 m.
  2. Zelengora, Bregoć, 2015 m, Orlovačko jezero…; izhodišče Donje bare, 1500 m.
  3. Rezervat Perućica, slap Skakavac, biser NP Sutjeska; izhodišče Dragoš sedlo, 1280 m.
    Velikost skupin je omejena, zato se bomo razporedili vsak dan na več smeri in boste v treh dnevih lahko videli čimveč zanimivosti. Tisti, ki bomo šli na daljše ture v petek in v soboto, bomo v hotelu dobili lunch paket za na pot (odločiti se je treba en dan prej), sicer bo na voljo kosilo v hotelu.

Stroški tridnevnega izleta bodo 120,00 € za člane in 80,00 € za mlade planince in zajemajo avtobusni prevoz do Tjentišta, dva polna penziona (kosilo v petek do zajtrka v nedeljo) in kosilo v nedeljo pred odhodom; v hotelu Mladost (dvo in tri-posteljne sobe), vstopnino za NP Sutjeska, lokalne vodnike za spremstvo na turah in prevoze z mini avtobusi do izhodišč za ture.

Oprema

običajna gorniška, predvsem tudi za primer dežja; za zelo zahtevno smer na Maglić tudi čelada. Vodniki bomo imeli vodniške vrvi in opremo za sneg, ki se še lahko najde v grapah pod vrhovi. Obvezna veljavna osebna izkaznica in Potrdilo o pravici do zdravstvenih storitev v B i H, ki ga brezplačno naročite na spletni strani ZZZS.

Informacije tudi na: www.npsutjeska.net in www.accuweather.com

Povratek v Konjice v nedeljo v poznih večernih urah.

Pripravil: Jože Kamenšek