Četrtkovci pri koči Farbanca in na razgledišču Križ…

Nič kaj zimsko jutro je privabilo po končanih dolgih praznikih Četrtkovce zopet v hribe. Franc je izbral tokrat pot na kočo Farbanca, ki se nahaja na severnem delu Dobroveljske planote (702 m). Izhodišče za Farbanco je vas Potok, pred zadnjim zaselkom (Motorček). Do koče je speljana dobro markirana pot. Poleg koče stoji antenski stolp, ki je dobro viden iz Zadrečke in deloma tudi iz Savinjske doline. Zgrajena je bila kot gozdarska koča leta 1954.

Z razvojem gozdarstva in infrastrukture pa je izgubila svoj prvotni namen in bila zadnjih 15 let zapuščena. Leta 2002 jo je prevzelo v najem PD Nazarje, leta 2006 pa odkupilo, tako da je sedaj v njeni lasti. Koča je oskrbovana le ob vikendih in praznikih, zato smo jo lahko le od daleč opazovali zaprto, toplega čaja ni bilo mogoče dobiti. Od koče Farbanca so markirane poti speljane na razgledišče Križ, Čreto, Tolsti vrh. Povzpeli smo se tudi do razgledišča Križ, kjer smo s ptičje perspektive gledali na Vransko z okolico. Na hribu je bila zima, v dolini pa o snegu ni bilo sledu. V dobrem vzdušju je minil letošnji prvi pohod, ki se ga je udeležilo kar 19 pohodnikov. Pohod smo zaključili pa ob kavici in sladkih dobrotah, na željo naše Anice, ki v teh dneh praznuje svoj rojstni dan. Hvala Anica in še na mnoga leta!
Pred nami pa so novi podvigi in nova raziskovanja po bližnji in daljni okolici.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

V. Kamenšek