Popravni izpit – Graška gora

Bilo je še poletje, ko smo se konjiški planinci –Četrtkovci odpravili na Graško goro. Zaradi vročine smo obsedeli pod debelo lipo in se odločili, da ne gremo naprej. Cilj bomo dosegli kdaj drugič, smo si rekli. Decembrski četrtek je bil jasen in sončen in odšli smo že mnogo prej načrtovanemu cilju nasproti. Številna četica se je odpravila do izhodiščne točke, to je vas Plešivec. Najprej smo se del poti hodili po asfaltu, a kar kmalu zavili na uhojeno gozdno potko. Drug za drugim smo previdno stopali po suhem listju, ki je šumelo pod našimi nogami.

Desno nad nami se je dvigala mogočna pečina in modrovali smo, kako je nastala. Vsi smo bili enotni, da je bilo tam nekoč morje, ki je nanosilo prod z mivko in peskom. Kmalu smo videli, da se tam zgoraj svet odpira, svetloba med drevjem je pomenila, da smo na vrhu. Stopili smo na travnik, odprl se nam je pogled na hribovje na obzorju in kažipot. Usmeril nas je levo, spet na asfaltno cesto, na levi nas je pozdravljala Uršlja gora z belim klobukom, v ozadju prav tako pobeljena Peca in drugi hribi. Videli smo muzej NOB na prostem, a objekt je bil žal zaprt, zato so se moški gnetli okoli topa in ga proučevali. Podali smo se naprej do bronastega kipa, ki je prikazoval prenos ranjenca. Za spomin je nastala še skupinska fotografija in že kmalu nam je zadišala prava turška kavica, ki smo si jo privoščili v bifeju »Pri Rafu« v zaselku Šmiklavž. Kot je že v navadi, smo zapeli še našo »himno« in se kmalu za tem vračali po drugi pot čez greben do Grmade, kjer je bil še drugi spomenik. Nič ni čudnega, da je na tej poti toliko zgodovinskih obeležij, saj smo hodili po poteh IV. divizije, ki je tod bila hude bitke za našo današnjo svobodo. Kar po brezpotju smo jo mahnili navzdol po spolzkem listju in pristali celi in zdravi na asfaltni cesti v vasi na našem jutranjem izhodišču. Potem nas je še vodila pot k Škalskim jezerom, kjer smo si privoščili kratek sprehod ob jezeru. Vsakič pa, če je le prilika, pokukamo še malo v našo preteklost in tokrat smo se odločili, da si ogledamo grad Lemberg, ki počasi dobiva nekdanjo podobo. Ni nam bilo žal, videli smo mogočno grajsko poslopje, ki ga pridno obnavljajo in že dobiva nekdanjo podobo.
Popravni izpit smo opravili z odlično oceno in pridobili še nekaj dodatnega znanja.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Nada Kovač
Stranice, december 2013