Na Lepenatko in Veliki Rogatec

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi v soboto, 5. oktobra 2013 na Lepenatko 1.425 m in Veliki Rogatec 1.557 m. Odhod ob 6.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah. Vabimo vas na jesensko turo na Lepenatko 1.425 m ter Veliki Rogatec 1.557 m. Avtobus nas bo zapeljal v Savinjsko dolino mimo Gornjega Grada v dolino Lenarta pri Gornjem Gradu.

Naša pot se bo pričela pri razpadajočem Rogljevem mlinu. Preko pobočij pod Lepenatko se napotimo mimo samotnih kmetij in cerkve Sv. Lenarta 929 m. Od tam nadaljujemo proti Lepenatki, ki je travnat vrh (do sem 3 ure), ki se nahaja južno od Velikega Rogatca. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig, se nam odpre lep pogled na že omenjeni Veliki Rogatec, Golte, Menino planino, Kranjsko reber, ter proti osrednjim Kamniško Savinjskim Alpam, kjer najlepše vidimo Planjavo in Ojstrico. V nadaljevanju se spustimo na sedlo Kal 1285 m (20′), kjer bosta dve varianti:

1. Zelo zahtevna varanata – s sedala Kal na Veliki Rogatec 1557 m. Vzpon po zelo zahtevnem grebenu (brez varoval), (50′). Obvezna čelada – samo za izkušene pohodnike. V primeru mokrega in vlažnega vremena tura na vrh ne bo izvedena. Z vrha sledi sestop na kmetijo Špeh (zahtevno, 40′).
  2. Nezahtevno – S sedla Kal na kmetijo Špeh, kjer se pridruži skupina z Velikega Rogateca. Skupaj nadaljujemo v dolino mimo cerkve Sv. Lenarta do našega izhodišča.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo. Priporočljive so palice in kakšno toplo oblačilo.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Hrana in pijača iz nahrbtnika (na poti ni planinskih postojank). Po želji še možen ogled zanimivosti v Gornjem Gradu (katedrala Sv. Mohorja in Fortunata,…).

Povratek v Konjice predvidoma do 19 ure. Stroški avtobusnega prevoza so 10,00 € za člane in 5,00 € za mladino. Izlet bosta vodila Tomaž 041 211 231 in Damjan 051 300 818.

Prijave sprejema Vida M 041 281 992 ali vida.kamensek@gmail.com.