Planinarjenje po Ozrenskih planinah

Kot vsako leto, so se tudi letos člani PD Slovenske Konjice odpravili na tridnevno planinarjenje. Tokrat so si izbrali neraziskano Bosno, deželo cvetoče akacije in arhitektonske raznolikosti.

Tridnevno planinarjenje po Ozrenskih planinah
Nastanili so se v hotelskem kompleksu zdraviliške Banje Vrućice, ki je bilo izhodišče za manjše ali malo večje pohode. Prvi dan je bil uvajalni popoldanski štiriurni pohod, naslednji dan pa je bil namenjen daljšemu in težjemu vzponu na planino Ozren, začenši pri manastirju sv. Nikole, katerega so jim prijazni bosanski vodniki razkazali, razložili zgodovino kraja in manastirja samega, nato pa se je začela blatna pot navzgor, ki se ni in ni hotela končati. Blizu vrha jih je ujela nevihta in k sreči so našli varno zavetje planinske koče, ki jim je nudila streho nad glavo. Po malo daljšem postanku, so se v dežju odpravili v dolino. Blatni in premočeni, vendar zadovoljni, ob premagani poti in hvaležni, da so se vrnili vsi nepoškodovani, so se vrnili v hotel, kjer so jih ustrežljivi domačini razvajali s kulinaričnimi bosanskimi dobrotami. Zadnji dan je bil posvečen Banja Luki, katero so si ogledali z lokalnimi turističnimi vodniki, ogledali so si samostan trapistov in seveda, obvezno poskusili XXL čevapčiče v lepinji in obiskali lokalno tržnico.

Polni lepih vtisov so se pozno zvečer vrnili domov z željo, da še kdaj obiščejo te kraje.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Ana Butolen