Polhograjskih dolomiti

V soboto, 23. oktobra 2021 vas vabimo na planinski pohod po Polhograjskih dolomitih (Sv.Jakob, 804 m – Grmada, 899 m – Tošč, 1.021 m – Govejk (Mihelčičev dom), 729 m)

Odhod ob 6.00 z avtobusne postaje v Konjicah.

Z avtobusom se bomo peljali mimo Ljubljane in Preske pri Medvodah v dolino Ločnice (do Legastje), kjer pričnemo pohod in sicer:

Varianta A:
Začnemo z zložnim vzponom po prijetnih planinskih poteh Polhograjskih Dolomitov od Legastja do Sv. Jakoba nad Medvodami, 804 m – 1 ura. Ob lepem vremenu bomo deležni lepih pogledov na Ljubljansko kotlino, Gorenjsko (s Triglavom), Karavanke in Kamniške Alpe. Pot bomo nadaljevali mimo zaselka Sv. Katarina nad Ljubljano do vasi Topol (40 min), nato pa po zložnih gričih vse do Polhograjske Grmade 899 m (do sem 2 uri s Sv. Jakoba). Z Grmade bodo lepi pogledi na jug (Polhograjsko gričevje, Krim, Lubnik,…). Sledi bo spust (30 min) do sedla Gonte, kjer je kmetija odprtih vrat (hrana, pijača). V nadaljevanju bo sledil krajši vzpon preko Malega Tošča na Tošč, 1021 m (40 min). Vrh ponuja razglede le na zahod (Lubnik, Ratitovec, Blegoš,…). S Tošča se spustimo in usmerimo zahodno proti Gontarski planini, katero bomo obšli na Belem plazu in se usmerili proti Govejku (Mihelčičev dom na Govejku, 729 m) – s Tošča 2 uri. Po zasluženem počitku nam preostane še spust v dolino Ločnice do našega izhodišča (gostilna Legastja) – 45 min. Skupno 6,5 do 7 ur hoje. Vodil bo Tomaž L.

Varianta B:
Enako izhodišče kot skupina A vse do kmetije odprtih vrat na Gontah (3,5 ure). Po daljšem odmoru bo sledil sestop (skupaj s skupino C) v dolino Ločnice do našega izhodišča (1 ura). Skupaj 4,5 ur hoje. Vodil bo Franc K.

Varianta C:
Avtobus bo odložil udeležence skupin A in B v dolini Ločnice. Skupina C se pelje še naprej cca. 20 min – vse do vasi Topol nad Medvodami, kjer se prične naša hoja. Pot bo potekala po gričevju Polhograjskih Dolomitov do Grmade, 899 m (1,5 ure), in sestop (30 min) do Gont, kjer bo sledil daljši počitek. Po želji tudi možnost obhoda vrha (spodaj mimo) – do Gont 10 min. Po zasluženem počitku bo sledil spust v dolino Ločnice (do našega izhodišča – gostilna Legastja). Skupno 3 do 3,5 ur lahke hoje. Vodila bo Irena R.

Poti tehnično niso zahtevne, potrebna je običajna planinska oprema in ustrezna psihofizična pripravljenost. Primerno tako za starejše in mlajše pohodnike.

Prijave sprejema Štefka Gorenak na E gorenak.stefka@siol.net in mobilna št. za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752. Ob prijavi navedite ime in priimek ter GSM številko (NIJZ zahteve). Zaradi nastale Covid situacije je obvezno imeti s sabo zaščitno masko.

Na avtobusu je zahtevana obvezna uporaba zaščitna maske. Načrtovano turo bomo v primeru neugodnega vremena ali kakršnih drugih vzrokov primerno prilagodili.

Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasle in 10,00 € za mladino. Glede ostalih zaščitnih ukrepov prosimo, da sledite napotkom NIJZ.

Vodili bodo Tomaž Levart M 041 211 231, Franc Kuk M 031 645 017 in Irena Rihratič M 064 178 016 s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice. Morebitne dodatne informacije pri vodnikih. Povratek v Konjice predviden v popoldanskih/večernih urah.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto, veljaven osebni dokument. Za udeležbo je potrebno izpolnjevati pogoj PCT. Poskrbeti za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru, dežju in mrazu.

Hrana in pijača iz nahrbtnika, na kmetiji odprtih vrat (na Gontah) ali na Mihelčičevem domu na Govejku. Priporočamo pohodniške palice in zaščito proti klopom.