Na Brano

V soboto, 25. septembra 2021, vas vabimo na Brano (2.253m).

Odhod bo ob 6. uri z AP v Konjicah.

Preko Tuhinjske doline se peljemo do Kamnika, kjer zavijemo proti Kamniški Bistrici. Naše izhodišče bo parkirišče pri Domu v Kamniški Bistrici. Na voljo bo več variant:

1. a) Kamniška koča na Kamniškem sedlu – Brana: Pot bomo začeli na parkirišču in se začeli vzpenjati proti Kamniški koči na Kamniškem Sedlu (1864m – tisoč m pod Triglavom). Strma pot nas pripelje do zanimivega prehoda pod previsnimi pečinami, nadaljujemo mimo spodnje postaje tovorne žičnice. Dobro označena in razmeroma strma pot, ki se še nekaj časa vzpenja skozi gozd, pa nas višje pripelje do prijetnega studenčka, od studenčka sledi še kratek vzpon in pot nas pripelje do znanega počivališča pri Pastirjih, kjer stoji zasilni bivak, po dobri uri hoje od Pastirjev nas pot pripelje do planinske koče na Kamniškem sedlu.

Od koče na Kamniškem sedlu nadaljujemo levo v smeri Brane po poti, ki nas čez razgledne travnike pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno navzdol Okrešelj 1. b) Pot, ki se naprej vzpenja po vse bolj kamnitem pobočju nas hitro pripelje do melišča, prične odpirati tudi lep razgled proti Turski gori, Skuti in Grintovcu. Lepa razgledna ter nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh. Sestopili bomo po strmi, mestoma zelo zahtevni poti mimo doma na Okrešlju ( v gradnji ) ter slapa Rinka do parkirišča, kjer nas bo čakal avtobus. Hoje bo za okoli 8 ur. (Rajko) OBVEZNA ČELADA

1. b) Kamniška koča na Kamniškem sedlu: Pot do Kamniškega sedla in sestop do Logarske doline je po isti poti kot pri točki 1a. Hoje bo za okoli 6 ur. (Vlado ) – OBVEZNA ČELADA.

2. Izvir Kamniške Bistrice, Soteska Predaselj, Spominsli park vseh ponesrečencev v Kamniško – Savinjskih Alpah, Orlovo Gnezdo – Slap Rinka (Logarska Dolina): Na parkirišču Kamniške koče, preden se z avtobusom odpeljemo v Logarsko Dolino si bomo ogledali – se sprehodili do izvira reke Kamniška Bistrica, si ogledali sotesko Predaselj, ter spominski park vseh ponesrečencev v kamniško – Savinjskih Alpah. Pot nas bo z avtobusom popeljala do Logarske Doline. S parkirišča se bomo peš podali po Logarski dolini. Po želji tudi krajši vzpon do slapa Rinke (Orlovo Gnezdo). Pot je lahka, primerna za vse generacije. Hoje bo skupaj za okoli 3 do 4 ure. (Irena)

Poskrbeti je potrebno za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje in pohodne palice – ČELADA ( vzpon na Brano in Kamniško sedlo ), primerna oblačila glede na vremenske razmere. Hrana in pijača iz nahrbtnika ali na Kamniškem domu na Kamniškem sedlu ali v Logarski Dolini. Na izletu bomo upoštevali priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja COVID-19. Maska je obvezna, prav tako pogoj PCT.

Pvratek v Konjice je predviden do 19. ure. Cena avtobusnega prevoza bo 20,00 € za člane in 10,00 € za mladino. Pohod bodo vodili vodniki PD Slovenske Konjice. Varianta 1. a ) Rajko Toman, 1.b) Vlado Gorenjak 2 Irena Rihtarič, s pomočjo vodnikov PD Konjice, prijave pa do zapolnitve sedežev na avtobusu zbira Štefka na E gorenak.stefka@siol.net ali na M 031 377 752. Ob prijavi navedite ime in priimek ter tel.številko.

Vodniki PD Konjice si pridržujemo pravico do sprememb na turi zaradi objektivnih razlogov (stanje na poteh, vreme, stanje udeležencev…).