Virnikov Grintovec

V soboto, 21. avgusta 2021 vas vabimo na planinski pohod Zg. Jezersko – Virnikov Grintovec, 1.654 m – MMP Jezerski vrh in opcijsko še Pristovški Storžič, 1.759 m.

Odhod ob 5.00 z avtobusne postaje v Konjicah.

Z avtobusom se bomo zapeljali mimo Ljubljane do Zgornjega Jezerskega. Naš pohod se bo pričel pri cerkvi Sv. Ožbolta na Zg. Jezerskem in sicer:

Lažja varianta:
Sledil bo zložen vzpon po gozdu, ki se vzpenja ob robu travnatih senožeti , mimo domačije Žmitek. Po nekaj minutah strmega vzpona, se priključimo kolovozu, kateremu nato sledimo do manjšega prevala med Olipovim na levi in Žmitkovim vrhom na desni. Kolovoz se tu spremeni v prijetno stezico, ki nas ob nekaj razgledih na okoliško hribovje pripelje do pobočja Žarkovih peči (1411 m). Po nekaj minutah lahkotne hoje stopimo iz gozda, na večjo jaso (sedlo Žingerc 1345 m).
Nadaljujemo v smeri Virnikovega Grintovca, po poti, ki gre v gozd, le ta pa se začne vse strmeje vzpenjati. Pot nas višje pripelje na glavni greben, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi na okoliške vrhove. Tej občasno zelo razgledni in na posameznih mestih za zdrs nevarni poti (v suhem ni večje nevarnosti) sledimo vse do vrha Virnikovega Grintovca, 1654 m.
Izhodišče – Žingerc 1:30, Žingerc – Virnikov Grintovec 45 minut. Sledil bi sestop do sedala Žingerc, nato delno po brezpotju, delno po gozdnih cestav mimo Roblekove planine, kjer prispemo do makadamske ceste. Od tam mimo zapuščene obmejne stražnice JLA se bomo zložno spuščali vse do MMP Jezerski vrh, kjer nam bo čakal avtobus. Z vrha Virnikovega grintavca do MMP Jezerski vrh 2 uri. Skupaj cca 4:15 hoje.

Zahtevnejša varianta:
Osvojitev Virnikovega Grintovca 1654 m in do MMP Jezerski vrh – enak opis, le z malo hitrejšim tempom in krajšimi časi hoje. Z MMP Jezerski vrh bo sledil strm vzpon na Pristovški Storžič, 1759 m (po Kranjski poti) – mestoma zahtevno tudi nekaj jeklenic. Z MMP Jezerski vrh do vrha 1,5 ure vzpona. Sledi bo sestop opcijsko po enaki poti ali po krožni (položnejši poti). Sestop do MMP Jezerski vrh cca 1,5 ure – skupaj celotna tura 6….7 ur hoje. Pot na Pristovški Stožič in sam vrh sta v Avstriji, zato morajo imeti udeleženci potrdilo PCT zaradi prehoda MMP Jezerski vrh.

Poti tehnično niso zahtevne, potrebna je običajna planinska oprema in ustrezna psihofizična pripravljenost. Primerno tako za starejše in mlajše pohodnike.

Prijave sprejema Štefka Gorenak na E gorenak.stefka@siol.net in mobilna št. za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752. Ob prijavi navedite ime in priimek ter GSM številko (NIJZ zahteve). Zaradi nastale Covid situacije je obvezno imeti s sabo zaščitno masko. Ker poti potekajo na mejnem območju med Slovenijo in Avstrijo je potrebno obvzeno imeti s sabo osebno izkaznico, zaradi morebitnih kontrol. Na avtobusu je zahtevana obvezna uporaba zaščitna maske. Načrtovano turo bomo v primeru neugodnega vremena ali kakršnih drugih vzrokov primerno prilagodili. Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasne in 10,00 € za mladino. Glede ostalih zaščitnih ukrepov prosimo, da sledite napotkom NIJZ.

Vodil bo Tomaž Levart M 041 211 231 in Jože Kamenšek M 041 572 005, s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice. Morebitne dodatne informacije pri vodnikih. Povratek v Konjice predviden v popoldanskih / večernih urah.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in veljaven osebni dokument. Poskrbeti za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru, dežju in mrazu.

Na poti ni planinskih koč – hrana in pijača iz nahrbtnika. Priporočajo se pohodniške palice in zaščita proti klopom.