Na Kraljevsko špico

V soboto, 9. septembra 2017 vas vabimo na Kraljevsko špico (Monte Re – 1.912 m).

Odhod ob 5. uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Planinsko društvo Slovenske Konjice Vas vabi na goro s krono – na Kraljevsko špico, ki se strmo dviga nad vasjo Rabelj (1.023 m). Skalni osamelec z odličnim razgledom deli Jezersko dolino od doline Mrzle vode. Peljali se bomo proti Jesenicam, čez mejni prehod Rateče, skozi Trbiž do kraja Rabelj (Cave de Predil).

1. Zelo zahtevna varianta:

izhodišče je nad Rabljem pri zapuščeni rudniški zgradbi. Pot se strmo vzpenja, občasno se odprejo lepi razgledi na Viševo skupino, Rabelj, Rabeljsko jezero in na Jerebico. Po slabih dveh urah prispemo do rudarskega križa na Mali kraljevski špici (1.494 m). Do glavnega vrha s krono nas čaka še 400 višinskih metrov. Ob lepem vremenu smo poplačani s čudovitim razgledom.
Sestopimo po isti poti. Hoje je za 5 ur.

2. Zahtevna varianta:

izhodišče je nad vasico Rabelj. Podamo se po isti poti kot prva skupina. Naš cilj je nižja Mala kraljevska špica (1.494 m), do nje bomo potrebovali slabi dve uri. Vrh krasi iz rudarskega orodja zanimivo izdelan križ, postavljen v spomin vsem minerjem v rudniku svinca in cinka Rabelj. Sestopimo po isti poti. Hoje je za 3 ure.

3. Lažja varianta:

pohod v Tamar. Pohodniki zjutraj izstopijo v Planici (940 m), od koder se podajo do Doma v Tamarju (1.108 m) in naprej do izvira Nadiže in Črne vode (Tamarski slap). Vrnejo se v Planico, kjer se lahko okrepčajo, si ogledajo nove športne objekte in se povzpnejo na vrh Planiške letalnice.
Hoje je za 3 ure.

Krona na Kraljevski špici, v odzadju Viš in Nabojs.

Pot na Kraljevsko špico je zelo razgledna, a se strmo vzpenja, zato so obvezne pohodne palice, dobro uhojeni čevlji, oblačila primerna vremenskim razmeram (pokrivala) in seveda dovolj tekočine. Hrana je iz nahrbtnika, saj ob poti ni planinske koče. Obvezno je potrebno imeti s seboj osebni dokument za prestop meje.
Pohodniki v Tamar imajo ob poti dve koči, kjer je možno dobiti hrano in pijačo. Tudi ostali se bodo lahko okrepčali v Planici ali Ratečah pri povratku.
Povratek v Konjice je predviden do 19. ure. Stroški avtobusnega prevoza so 20,00 € za člane in 10,00 € za mladino.

Izlet bo izveden ob prijavi najmanj 35 pohodnikov.

Izlet bosta vodila Franci M 031 645 017 in Vlado M 041 207 007. Prijave do zapolnitve sedežev na avtobusu sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com.