Košutico (Baba) – 1.968m

V soboto, 17. junija 2017 vas vabimo na Košutico (Baba) – 1.968 m. Odhod ob 5.30 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi na pozno pomladni vzpon na Košutico nad Ljubeljem. Z avtobusom se bomo odpeljali do izhodišča ture (gostišče Koren), od koder se bomo vsi skupaj odpravili na krožno turo do mejnega prehoda Ljubelj, in sicer:

1. Zelo zahtevna varianta: Gostišče Koren – planšarija Korošica 1.554m (2 uri) – Hanjževo sedlo (0,5 ure) – levo po nemarkirani, vendar dovolj uhojeni ZZ poti proti vrhu Košutice -1.968m(1ura). Vmes je delček poti težje prehoden (prepadna pot)! – sestop čez Grunt (1.614m) do Stare koče Ljubelj/Lojbl -1.415m; tudi tu nas čaka bolj adrenalinska pot zaradi erozije hriba, po kateri je speljana dovolj varovana pot (jeklenice, kovinska lestev). Spustimo se še do mejnega prehoda Ljubelj.
Hoje je za 5-6 ur.

2. Zahtevna varianta: Izhodišče je enako kot pri prvi skupini do Korošice. Od tu se podamo na vrh Košutice po desni markirani poti (1ura). Sestopimo tudi čez Grunt do Stare koče Ljubelj.
Hoje je za 5-6ur.

3. Zahtevna varianta: izhodišče je enako kot pri prvi skupini, vendar se bo skupina po krajšem okrepčilu na planšariji Korošica, odpravila po lažji poti mimo Košutice in se na zahodni strani priključila poti, ki pripelje z nje. Pot nadaljujemo enako kot prva skupina proti stari koči Ljubelj/Lojbl -1.415 m.
Hoje je za 4-5 ur.

4. Lahka varianta: Pohodniki se z avtobusom odpeljejo na mejni prehod Ljubelj, od koder se podajo po makadamski cesti do Stare koče na Ljubelju in se vrnejo nazaj.
Hoje je za 2-3 ure.

Na koči si bomo lahko privoščili topel obrok ter se nato skupaj napotili v dolino po stari cesti na mejni prehod Ljubelj.
Pot je krasna, z obilo cvetja (pogačice, svišč), dovolj odprta za panoramske razglede, vendar pa ne pozabimo na vmesne dele poti, ki potrebujejo več potrpežljivosti, priporočljive so pohodne palice, dovolj uhojeni čevlji, topla oblačila (vremenska napoved!) in seveda dovolj tekočine.
Povratek v Konjice je predviden do 20.ure. Stroški avtobusnega prevoza so 15,00 € za člane in 8,00 € za mladino.
Izlet bosta vodila Franc M 031 645 017 in Mira Kuk M 041 957 731. Prijave do zapolnitve sedežev na avtobusu sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com.