Zimski pohod na Snežnik

V soboto, 11. marca 2017 vas vabimo na zimsko turo na Snežnik, 1.796 m.Odhod ob 5.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Vabimo vas na zimsko turo na Snežnik. Z avtobusom se bomo zapeljali mimo Ilirske Bistrice na Sviščake, 1242 m, kjer bo izhodišče našo turo.
Možni bosta dve varianti in sicer: pohodniška in turno-smučarska (ob ugodnih snežnih razmerah). Vzpon bo za obe skupini enak. Od planinskega doma na Sviščakih nas bo pot vodila skozi Male Sviščake, do kapelice Sv. Gabrijela, kjer zavijemo skozi bukov gozd, prečimo Lomsko gozdno cesto in nadaljujemo do stičišča s Snežniško gozdno cesto (kraj domačini imenujemo Pri kapetanovi bajti, vendar bajte tu že dolgo ni). Nadaljevali bomo pot po markirani bližnjici, kjer se spet priključimo na cesto. Ob markacijah se vzpnemo do konca strme gozdne ceste (Obračališče), kjer je razgledna točka proti zahodu. Do tu bomo potrebovali 1h 30min, sledi še 45min vzpona po planinski stezi skozi ruševje. Steza postane malce strmejša le 300 dolžinskih metrov pod samim vrhom, zadnjih 100 m pa strmina popusti in rahlo se vzpenjajoč dosežemo Kočo Draga Karolina. To je hkrati vrh, saj je sleme koče v isti višini kot vršna točka Snežnika. Omenim naj še, da sta pozimi dva kraja na poti še posebej pod udarom burje ali JZ-vetra in sicer Obračališče, ter rob na grebenu 100 m pred vrhom, kjer strmina popusti. Koča bo odprta, kjer bo možnost nakupa okrepčila. Sestop za pohodnike bo sledil po poti pristopa. Za turne smučarje je planiran sestop/spust preko Malega Snežnika, 1694 m, do Grde Drage in Sviščakov. Tura je primera samo za izkušene turne smučarje z ustreznim znanjem in opremo. Glede na snežne razmere na dan pohoda je lahko tura speljana tudi po drugih poteh / smereh – velja za turne smučarje. Časi pristopa (vzpona) 2,5…do 3 ure – odvisno od snežnih razmer na poti in malo manj za povratek do koče.

Važno

Zaradi zimskih razmer je obvezna popolna zimska oprema in dobra zaščita pred vetrom in mrazom za vse udeležence (priporočamo smučarska očala, podkapo, rokavice, gamaše, pohodniške palice in snežne dereze za pohodnike).

Turni smučarji dan pred izvedbo preverite pri Rajkotu glede izvedbe in stanja snežnih razmer na gori.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Hrana in pijača iz nahrbtnika ali na koči. Povratek v Konjice predvidoma do 20:00 ure.

Stroški avtobusnega prevoza bodo 20,00 € za člane in 10,00 € za mlade planince.

Izlet bosta vodila Tomaž M 041-211-231– pohod, in Rajko M 041-871-189 – turno-smučarski del.

Prijave sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com.