Marmolada Punta Penia (3343 m)

PD Slovenske Konjice organizira dvodnevno turo v Dolomite. Po desetih letih se bomo ponovno podali na kraljico Dolomitov, grupo Marmolada; če bodo razmere dovoljevale se bomo povzpeli tudi na najvišji vrh Punta Penia (3343 m).

Sobota, 18. julij 2015

Preko Dravograda se bomo peljali z avtobusom po dolini reke Drave na južno Tirolsko, vse tja do izvira v Italiji. Pri Sillianu bomo prečkali avstrijsko-italijansko mejo. Pot nas bo vodila mimo jezera Misurina (kratek postanek) do mondene Cortine d´Ampezzo, kjer bo dopoldan namenjen za prost ogled mesta in morebiten nakup opreme ali spominkov.
Popoldan nadaljujemo vožnjo do prelaza Falzarego (2105 m), ki je znan po I. svetovni vojni. Sicer je na področju Dolomitov bilo kar nekaj front, kjer do bojev ni prišlo. Tu bomo zapustili avtobus in se sprehodili po lepi široki poti čez pogorje Monte Averau mimo čudovitih Cinque Torri (2361 m), najvišjega vrha Averau (2649 m) do koče Averau (2413 m) in se spustili na prelaz Giau (2236 m), kjer nas bo čakal avtobus.
Preko Caprile nadaljujemo vožnjo do jezera Fedaia do spodnje postaje žičnice, s katero se bomo do 17. ure povzpeli do koče Pian dei Fiacconi (2626 m), ki nas bo gostila; večerja. Nočitev na skupnih in pomožnih ležiščih.

Nedelja, 19. julij

Po zajtrku se bomo od koče spustili za dobrih 100 višinskih metrov in nato v vzponu prečili v snežišče proti ferrati Marmolada-Westgrat in po njej na najvišji vrh Dolomitov, Punta Penia (3343 m). Ferrata je drzno speljana po izpostavljenem grebenu. Na vrhu je oskrbovan bivak; 4 do 5 ur.
Nazaj proti koči se bomo vračali po isti poti, saj je nekdaj najlažji pristop na vrh zaradi ponižanega ledenika postal prezahteven (prosto plezanje do II. stopnje). Po povratku na kočo se po krajšem počitku spustimo »s košarami« nazaj v dolino do avtubusa.
Nadaljevali bomo vožnjo do Canazei-a čez najvišji cestni prelaz v Dolomitih Pordoi (2239 m) v Arabbo, do nam že znanega prelaza Falzarego (2105 m) in Cortine, ter po isti poti do doma.

Razdelili se bomo v dve skupini in sicer v I. težjo skupino, ki se bo povzpela na vrh Marmolade in II. lažjo skupino, ki se bo podala na razgledno prečenje od jezera Fedaia do prelaza Pordoi, in po želji še z žičnico obiskala teraso na Piz Boe, na višini skoraj 3000 metrov.

Start: Sobota, 18. julija ob 4:00 uri zjutraj AP Konjice
Predvidena vrnitev: Nedelja, 19. julij predvidoma do 24 ure
Vožnja v eno smer: približno 6-7 ur
Stroški ture: 90,00 € – V ceno je vključen prevoz z avtobusom, cestnine, žičnica, prenočišče z večerjo in zajtrkom ter organizacija ture.

Skupina Obvezna oprema Predviden čas hoje
1. dan 2. dan Skupaj
I. (težja) Dobri čevlji za visokogorje z narebričenim podplatom,
čelada, pas, samovarovalni komplet
2-3 ure hoje 3 ure hoje
4 ure plezanje
7 ur skupaj
6 ur
4 ure
10 ur
II. (lahka) Pohodni čevlji 2-3 ure hoje 3-4 ure 5-7 ur

Vsi potrebujemo osebni dokument za prestop meje, planinsko izkaznico s plačano članarino, evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja; Primerne čevlje in obleko ter zaščito za visokogorje (dodatna oblačila, kapa, rokavice, krema, sončna očala), spalna vreča ali rjuha, hrano in pijačo na poti iz nahrbtnika (na kočah je možno tudi kaj kupiti). V lepem vremenu bo priložnosti za fotografiranje dovolj, videli pa bomo kar nekaj znanih zimsko-smučarskih središč in gorsklih prelazov, preko katerih poteka italijanski giro.
Izlet pripravljata Uroš in Joža, ki bosta tudi vodila ob pomoči vodnikov PD Konjice.

Prijave: Vida, M 041 281 992 E vida.kamensek@gmail.com; plačilo 90,00 €, v društveni pisarni v četrtek, 2. in 9. julija od 18. do 19. ure.

Nekaj utrinkov Marmolada 2005

Fotografije: Jože Kamenšek