Po Brežiški planinski poti

Pohod po Brežiški planinski poti je ODPOVEDAN in bo uvrščen v program za naslednje leto.

Vabimo vas na jesenski pohod po Brežiški poti.

Odhod ob 6.00 uri zjutraj z avtobusne postaje v Konjicah.

Pot bomo začeli v Čatežu na nadmorski višini 185 m, kjer bomo dobili dnevnik planinske poti in prvi žig. Slikovita in razgledna pot nas bo vodila med vinogradi, po gozdnih poteh in kolovozih. Vzpeli se bomo na Sv. Vid (386 m) in Veliki Cirnik (630 m) in se po okoli 5 urah nezahtevne in razgledne hoje s prijetnimi postanki vrnili na izhodišče.

Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved oz. višino, kamor se odpravljamo. Priporočljive so palice in kakšno toplo oblačilo.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Malica bomo imeli iz nahrbtnika. Pohod ni tehnično zahteven, udeleženci pa morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo.
Stroški prevoza so 10,00 € za člane in 5,00 € za mladino.
Izlet bosta vodili Alenka in Vida.

Prijave sprejema Vida na M 041 281 992 ali E vida.kamensek@gmail.com.

Opis poti

Izhodišče Brežiške planinske poti je pri gostišcu LES na Čatežu na nadmorski višini 185 m. V gostišču lahko dobimo dnevnik planinske poti in kontrolni žig.
Smerokaz na stebričku pred gostiščem nas usmeri po asfaltni potki do stopnišča, ki nas pripelje do označene markacije v smeri Sv. Vida. Po 50 metrih zavijemo na desno (ravno pelje daljša pot do Sv. Vida mimo Cerine) proti zahodu, prečkamo travnato površino in pridemo na pot, ki vodi v smeri juga v gozd in naprej proti Šentviški gori. Po 25 minutah prispemo do razcepa na Šentviški gori. Tu ne oklevamo in se povzpnemo na prelepo razgledno točko pri cerkvici Sv. Vida na nadmorski višini 386m. Uživamo v pogledu na mesto Brežice, bližnjo in daljno okolico, na Krško polje, pobočja Bohorja in Orlice, na vrhove v hrvaškem Zagorju.
Po razgledu in počitku se vrnemo na razcep in nadaljujemo pohod po skoraj ravni gozdni poti do prvih vinogradov na Šentviški gori, od tam pa že po makadamski poti navzdol do prvega ostrega ovinka, kjer preidemo na gozdno pot. Po kakih 200 m skoraj ravne poti pridemo na rob gozda, nato se spustimo, prečkamo asfaltirano cesto Žejno – Straža, se spuščamo po gozdu do prihoda na asfaltno cesto Čatež – Žejno – Sobenja vas -Globočice. Po njej nadaljujemo pohod do Sobenje vasi. Ponuja se nam pogled na polja med Sobenjo vasjo, Globočicami, Mrzlavo vasjo in Žejnim in na bližnje vinograde na Straži in malo oddaljene na Vitovcu, Malenškem vrhu in Stankovem.
Pot od Šentviške gore do Sobenje vasi prehodimo v 45 minutah. Na sredi vasi nas markacija in puščica na betonski škarpi napotita proti jugovzhodu skozi vas do smerne table za Veliki Cirnik, ki pove, da imamo do vrha še dobro uro hoda. Gozdna kolovozna pot je dobro markirane in nas pripelje vse do križišča Veliki Cirnik – Mali Cirnik. Na tem mestu pridemo iz gozda na travniško planoto s pogledom proti Planini in hrvaškim goram.Sem se vrnemo ob povratku z Velikega Cirnika.
Nadaljujemo po gozdni poti proti vrhu. Precej strm del poti preide v položnejši vzpon mimo lovske staje do razcepa Veliki Cirnik – Stojdraga. Do cilja vodi široka steza. Na vrhu Velikega Cirnika (n.m. 630 m) nas razveselijo klopi z mizami ob bivaku “Pri veseli Mici”. Ob dobrotah iz lastnega nahrbtnika lahko uživamo v prijetni družbi bogatega listnatega gozda. Da smo bili na vrhu, potrdimo v vpisni knjigi in s kontrolnim žigom.