Janče (z vlakom)

Planinsko društvo Konjice vabi v soboto, 22. marca 2014, ob 6.30 uri z AP Konjice na spomladanski pohod na Janče. Iz Konjic se bodo odpeljali z avtobusom do Poljčan, nato pa z vlakom do Litije, od koder vodi lepo označena pešpot na Janče (792 m). Janče so razgledna vzpetina med Zalogom, Jevnico in Litijo. Na vrhu se nahaja planinski dom in le malo pod njim cerkev Svetega Miklavža.

Janče so znana izletniška točka, mikavna zlasti spomladi in jeseni, ko dozorijo češnje in kostanj. Z Janškega hriba je prelep razgled na vse strani. Na severu zapirajo razgled Kamniško-Savinjske Alpe, v ospredju pa so gore in vrhovi Posavskega hribovja severno od Save: Murovica, Cicelj, Miklavž, Slivna, zadaj pa Zasavska sveta gora, Čemšeniška planina, Javor in Mrzlica. Proti vzhodu je Posavsko hribovje s Kumom, v bližini pa Prežganje. Na jugu seže pogled do Gorjancev, Kočevskega roga, Snežnika, Nanosa in Krima. Na zahodu vidimo Ljubljansko kotlino z Ljubljano, Šmarno goro, Rašico, Polhograjsko hribovje z Grmado in Toščem, Škofjeloško hribovje z Blegošem, Ratitovec in Julijce s Triglavom. Severozahodno od Šmarne gore se kažejo Storžič, Kriška gora in Dobrča, zadaj pa greben Karavank od Košute do Kepe.

Z Janč se bodo spustili v dolino v Jevnico ob Savi, kjer bodo ponovno vstopili na vlak. Pohod bo trajal 5 do 6 ur, z vmesnimi postanki za malico in topel obrok v planinskem domu na Jančah.

Vrnitev v Konjice bo predvidoma do 19. ure. Strošek izleta je 16,00 € za člane in 9,00 € za mlade planince.

Priporočena oprema za na pot:
Dobri planinski čevlji, pohodne palice in vsa običajna oprema (kapa, rokavice, anorak).

Vodila bo Lidija s sovodniki, prijave sprejema Vida na 041 281 992 ali vida.kamensek@gmail.com.