Ogled Županove jame

V soboto so se konjiški planinci – Četrtkovci odpravili pod vodstvom jamarskega vodnika Damirja v podzemlje in si ogledali Županovo jamo.
Županova jama, biser slovenskega krasa, leži v bližini vasi Velike Lipljene, južno od Grosupljega. Odkrita je bila leta 1926, sestavlja jo sedem čudovitih dvoran, ki jih povezuje 610 m turistične poti. Odkril jo je takratni župan Jože Perme leta 1926. Vhod v jamo je skozi brezno Ledenica. V Županovi jami najdemo skoraj vse znane jamoslovne pojave: kapnike vseh vrst oblik in barv, prepade, brezna, rove, sigaste ponve s kristalno čisto vodo, pozimi pa tudi ledene kapnike v Ledenici. Zanimivo je tudi živalstvo v jami, ki je prilagojeno na podzemeljsko življenje. Ogledali so si Tabor Cerovo, protiturški tabor na razgledni vzpetini, ki je bil zgrajen konec 15. stoletja. Obzidje okoli cerkvice sv. Nikolaja so zgradili okoliški kmetje, da bi se zavarovali pred turškimi vpadi na slovensko ozemlje. Pod vodstvom vodnika so si ogledali Višnjo goro in se nazadnje povzpeli še do slapa Kosca.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Vida Kamenšek