Županova jama

Četrtkovci vas vabijo v soboto, 16. aprila 2016 na ogled Županove jame in pohod.

Odhod ob 7.30 uri z avtobusne postaje v Konjicah.

Županova jama, biser slovenskega krasa, leži v bližini vasi Velike Lipljene, južno od Grosupljega. Odkrita je bila leta 1926. Izdelana je v apnencih spodnje jure in je delo potoka Podlomščica, ki teče danes nižje v široki dolini ob vznožju hriba Tabor. Vhod v jamo leži na nadmorski višini 410 m. Jama je dolga 360 m, doseže globino 77 m, sestavlja jo sedem čudovitih dvoran, ki jih povezuje 610 m turistične poti. Odkril jo je takratni šentjurski župan Jože Perme leta 1926. Vhod v jamo je skozi brezno Ledenica, ki je oddaljeno 100 metrov od prvotnega vhoda. V Županovi jami najdemo skoraj vse znane jamoslovne pojave: kapnike vseh vrst oblik in barv, prepade, brezna, rove, sigaste ponve s kristalno čisto vodo, pozimi pa tudi ledene kapnike v Ledenici. Zanimivo je tudi živalstvo v jami, ki je prilagojeno na podzemeljsko življenje.
zupanova1

Po ogledu jame (1,5 ure) bomo naredili premik do Višnje gore (386 m) in se napotili po soteski do slapa Kosce in na Gradišče (706 m), kar nam bo vzelo 3,5 ure.
zupanova3
Za opremo je potrebno poskrbeti glede na vremensko napoved. Priporočljive so palice in kakšno toplo oblačilo.
Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Pohod ni tehnično zahteven, udeleženci pa morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo. Skupno bo za okoli 5 ur nezahtevne hoje, povratek v Konjice bo predvidoma do 18. ure!
Strošek za prevoz je 10,00 €, vstopnino za ogled jame bomo pobrali pred vhodom v jamo. Peljali se bomo s kombijem, če bo večje zanimanje, bomo naročili avtobus.
Vodil bo g. Damir Sedlak, naš znanec in tamkajšnji domačin ter dober poznavalec teh krajev, prijave pa sprejema Vida, na M 041-281-992 ali na E vida.kamensek@gmail.com.