Po poteh reke Temenice

Vodniki, markacisti, mentorji na OŠ ter upravni odbor Planinskega društva Slovenske Konjice so se v soboto odpravili na Dolenjsko raziskovati in občudovati reko Temenico. To je ena bolj znanih dolenjskih ponikalnic, saj na svoji poti do izliva v reko Krko kar dvakrat ponikne. Dobršen del tako teče po temačnem kraškem podzemlju, zaradi česar je reka bržkone tudi dobila ime.
Na prelepo soboto, ko jih je sonce že zjutraj pozdravljalo izza megle, ki se je kmalu razbila, so pot začeli v Trebnjem, kjer sta jih pričakala predsednik njihovega društva Roman in vodnik Lojze, nato pa zares začeli s pohodom pri Mirni peči in nadaljevali pot ob reki Temenici, občudovali požiralnike, nato dobra dva kilometra fosilne struge po razgibanem kraškem površju. Slepa dolina se konča pod gričem Sveto Ano, na tem griču stoji tudi cerkvica s tem imenom, ki so si jo tudi ogledali – seveda od zunaj in se nastavili sončnim žarkom. Tok reke Temenice se umiri na dnu globoko vrezane rečne doline. Na terasi nad dolino je vas Vrhpeč. Povzpeli so se na 581 m visok Vrhtrebnje, od tam pa se spustili do planinskega doma, kjer jih je pričakal prijazen »legenda PD » Rudi in jih postregel z vročim čajem in nekaj konkretnega, ki pa se je po skoraj peturni hoji zelo prilegel. Čakal jih je še strm spust do Trebnjega, kjer jih je čakal avtobus. K prijetnemu vzdušju na avtobusu so še pomagale sladke dobrote Anice in pa Tomaževe žene Petre, ki vedno poskrbi za izredne sladke dobrote, za kar ji iskrena hvala.

Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

Marta Šmalc