Čez Škalce na Brinjevo goro …

Pri Zimrajhu

Pretekli četrtek je bila res prava zima, a to ni odvrnilo planinske skupine Četrtkovcev, da ne bi šli v naravo. V zelo hladnem jutru so se podali čez vinorodne Škalce do Gračiča. Tam jih je povabila v topel prostor Ana, kjer so se pogreli in si »privezali duše«. Po krajšem vzponu so prispeli na Goliko do cerkve Sv. Neže, nato pa do romarske cerkve Matere božje na gori. Vodja skupine Franc vse pohodnike sproti seznanja z zgodovinskimi dogodki krajev, ki jih prehodijo. To cerkev so začeli graditi že leta 1769, ko so najprej zgradili prezbiterij, leta 1830 pa še ladjo. Brinjeva gora sodi med prve višinske naselbine in je obstajala že vso mlajšo kameno dobo. O naravnih danostih tega področja pričajo tudi kasnejše srednjeveške naselbine ter najstarejše ohranjene stavbe in cerkve.

Ker se bliža konec leta, so si privoščili dobro kosilo pri Zimrajhovih in se ob Emilovi harmoniki tudi zavrteli. A treba je bilo iti nazaj v Konjice, kar ni bilo težko, saj so od junija do decembra izvedli kar 25 pohodov in si nabrali dovolj moči za hojo po bližnji in daljni okolici.