Planinsko potovanje v Bosno in Hercegovino

PD SLOVENSKE KONJICE, POHORJE TOURS in hotel BLANCA resord&spa Vlašič vabijo na petdnevno planinsko potovanje v Bosno in Hercegovino (Travnik – planina VLAŠIĆ)

Termin: 1.5. –5. maj 2024 (5 dni; sreda- nedelja)
Mesto Travnik je eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Bosni in Hercegovini. Razlogov za obisk tega mesta je veliko, od bogate zgodovine, kulturnih znamenitosti, do čudovite narave. Travnik je bil nekoč prestolnica Bosne, zato je mesto polno zgodovine in kulture. Tukaj boste našli številne muzeje, galerije in druge kulturne znamenitosti, ki pričajo o bogati zgodovini tega kraja. Poleg tega pa je Travnik tudi odlična izbira za tiste, ki iščejo oddih v naravi, saj se nahaja ob vznožju planine Vlašić, ki ponuja številne možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in druge aktivnosti na prostem.
Travnik je staro mesto in sedež istoimenske občine v Bosni in Hercegovini.

Mesto Travnik z okoli 15.000 prebivalci leži v Federaciji Bosne in Hercegovine na nadmorski višini 514 m na južnem pobočju planine Vlašić na obeh bregovih reke Lašve, desnem pritoku Bosne, in stari cesti, ki je povezovala dolino reke Vrbas s srednjo Bosno, do okoli 90 km oddaljenega Sarajeva in je eno najbolj slikovitih mest v Bosni. Po koncu 2. svetovne vojne so v bližini zgradili Novi Travnik.

Program planinskega potovanja:

Prvi dan:
Odhod avtobusa ob 02.00 uri zjutraj. Ob dogovorjeni uri zbor in vožnja s postanki mimo Zagreba v smeri Banja Luke ( Bosna in Hercegovina ), vožnja po dolini reke Vrbas proti Jajcu. Ogledali si bomo mesto, ki slovi po drugem zasedanju AVNOJa, ogled muzeja zasedanja. Hkrati pa je mestece s svojo srednjeveško trdnjavo na vzpetini v središču mesta, čudovitimi hišami iz turškega obdobja in slapovi reke Plive, prava paša za oči. Nekaj prostega časa, nato nadaljevanje vožnje proti Travniku. Postanek in ogled mesta, ki je nekoč bilo sedež turških vladarjev Bosne in Hercegovine. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro proti trdnjavi, ter si ogledali zakaj so Travnik poimenovali tudi Evropski Istanbul.Travnik poznamo tudi kot rojstni kraj Iva Andrića, ki je prejel Nobelovo nagrado za roman Most na Drini. Ogled muzeja rojstna hiša Iva Andriča in stare trdnjave. Vožnja na planino Vlašić, nastanitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

Drugi dan:
Zajtrk v hotelu, po zajtrku se peš odpravimo do slapa Ugrić. Pot je lahka in ni zahtevna (cca 10 km , 360 m vzpona). Pogostitev pri slapu. Prosto popoldne, obisk spa centra v hotelu, samostojno odkrivanje okolice, večerja.

Tretji dan:
Zajtrk v hotelu. Peš se odpravimo do Vlašićkog oka. Lažja skupina se po isti poti vrne do izhodišča – hotela (cca 5,8 km, 240 m. vzpona). Težja skupina nadaljuje pot do Ljute grede, od koder se peš opravi do hotela (cca 22 km, 750 m.višincev). Večerja. Nočitev

Četrti dan:
Po zajtrku se z avtobusi odpeljemo do naše izhodiščne točke planinski dom Grof Erik Brandis, od koder se peš podamo do planinarskog doma Jasuf Pečenković–Lažja skupina se po isti poti vrne do izhodišča – avtobus cca 5 km, 360 m. vzpona ). Težja skupina nadaljuje pot do samega vrha Paljenik, od koder se peš opravi do hotela, ( cca 15 km, 600 m.višincev ). Večerja. Nočitev

Peti dan:
Po zajtrku še zadnji sprehod po kraju Babanovac, jutranja kavica, kupimo kakšen spominček, ter se z avtobusom odpeljemo proti mestu Banja Luka. Možen ogled malega in velikega slapu Ilomska in tunel – obvezna svetilka – Korićanske stijene ) in kosilo na poti. Sledi vožnja proti Sloveniji.

Cena planinskega potovanja je 310,00 €/osebo

Vključeno:
Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji, Hrvaški in Bosni in Hercegovini ter dnevnicami voznika
Namestitev v hotelu * nacionalne kategorije v kraju Vlašić, v dvoposteljnih sobah, na bazi polpenziona samopostrežni zajtrk in večerja z vključeno turistično takso – BLANCA resord&spa
Pogostitev pri slapu Ugrić
vstopnine po programu ( muzej AVNOJ, hiša Iva Andrića, trdnjava Stari Grad )
Vsi planinski izleti po programu
Kosilo na povratku domov
DOBRA VOLJA, OBILO VESELJA IN SMEHA

Možna doplačila:
– Osebna poraba, stroški dodatne prehrane in pijače ter aktivnosti izven programa
– Obisk eko -FIS Vlašić (ZOO, zip line,..)
– Pijača pri kosilu na povratku domov.

Oprema:
Planinska oprema za sredogorje, planinski čevlji, vetrovka, (pohodne palice), zaščita proti soncu (krema, pokrivala), topla oblačila, hrana, pijača, svetilka. Poleg obvezne opreme ter osebnih stvari je nujno s seboj imeti POTNI LIST ali OSEBNO IZKAZNICO, člansko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in evropsko zdravstveno kartico (naročite na ZZZS). Valuta BIH je konvertibilna marka (1,00 EURO je približno 2,00 KM). KM si udeleženec pohoda priskrbi vsak sam.

Informacije in prijave:

Prijavite se lahko člani PD Konjice z plačano članarino v pisarni društva do zapolnitve prostih mest.

Prijava se izvede v pisarni društva v času uradnih ur od 22. februarja 2024. Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo v višini 160,00 €, drugi obrok (150,00 €) lahko poravnate na TR: SI56 0400 1004 6532 732, sklic/referenca SI 00 0000, namen: BOSNA 2024. BIC/SWIFT, koda namena: SCVE.
Razlika se poravna najkasneje do 29. marca 2024. Ob morebitni odjavi, vračilo denarja po 10. aprila 2024 NI več možno, razen če je urejena zamenjava.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje PD Slovenske Konjice in se z njimi strinjate.

*Program Planinsko potovanje Bosna se lahko spremeni zaradi vremenskih razmer, logistike in drugih razlogov.

Podrobnejše ali dodatne informacije so mogoče ob četrtkih od 18. do 19. ure v pisarni društva