ODPOVEDANO – Pohod na Ojstrico

Zaradi uničujočih poplav, ki so prizadele velik del Slovenije, je planinski pohod na Ojstrico 19.avgusta 2023 ODPOVEDAN!

Pozivamo vas, da po svojih močeh pomagate ljudem na prizadetih področjih ali kot prostovoljci pri odstranjevanju posledic poplav ali pa s finančno pomočjo.

V soboto, 19. avgusta 2023, vas vabimo na greben med Robanovim kotom in Logarsko dolino, na turo Robanov kot – Ojstrica – Logarska dolina

Odhod ob 5. uri z avtobusne postaje v Konjicah.

Ojstrica, 2350 m, je vzhodni branik v Kamniško-Savinjskih alpah in tam tudi kraljuje, saj je vidna iz vseh smeri. Njena prisekana piramida nam že od daleč obljublja zanimivo visokogorsko doživetje. Poleg zelo zahtevnega, celodnevnega vzpona iz Robanovega kota, preko Moličke planine in Male Ojstrice po vzhodnem grebenu na sam vrh, bo na voljo še več krajših, manj zahtevnih tur na njeno sosedščino nad Logarsko dolino.

Zelo zahtevna tura:
Rogovilc – Robanov kot – Žvižgovec – Molička planina – Mala Ojstrica – Ojstrica – Škarje – Klemenča jama – Logarska dolina; (16 km, vzponi 1900 m, skupno 9 do 10 ur).

Nad Robanovo planino se zložni svet konča, pred nami se pne strm skok – ˝Komarča˝ Savinjskih Alp, ki ločuje Dleskovško planoto od Robanovega kota. Zahtevni odseki so opremljeni z jeklenico, ali klini, zaradi nevarnosti zdrsa in padajočega kamenja je obvezna čelada. V štirih urah bomo dosegli Moličko planino, kjer se bo možno odžejati v obnovljeni, nekdanji stari Kocbekovi koči. Nadaljevanje vzpona po vzhodnem grebenu in po dveh urah bomo dosegli vrh razgledne Ojstrice. Čaka nas še zelo zahteven prehod do Škarij, kjer se pot prevesi in spusti proti koči na Klemenči jami in nadalje proti Logarski dolini. Tura je primerna samo za zelo dobro pripravljene in bo izvedena le v primeru zanesljive ugodne vremenske prognoze, sicer bomo izbrali katero od naslednjih, krajših tur. V nahrbtniku naj bo tudi dovolj hrane in pijače; ni možnosti krajšanja ali odstopa!

Manj zahtevna:
Dom planincev v Logarski dolini – Plesnik – Plesnikova planina – Icmankova planina – Strelovec (1764 m) – Movznik – Puklovca – Klemenča jama – Logarska dolina. (10,5 km, vzponi 1135 m), skupno 5 do 6 ur hoje. Skrajšana varianta, mimo Strelovca, kar s Plesnikove planine na Klemenčo jamo, okoli 4 ure hoje.

Lahke poti:
Pot po Logarski dolini do slapa Rinka in Orlovega gnezda, do koče na Klemenči jami in sprehodi v okolici… okoli 4 ure hoje.

Prijave sprejema Marija Gorinšek na E marjanca61@gmail.com, ali M 041 774 728 Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasle in 8,00 € za mladino.

Odhod avtobusa od doma PD Celje, ob 18. uri; Povratek v Konjice okoli 20. ure.
Vodili bodo vodniki PD Konjice.

Udeleženci morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti je potrebno za dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Na poti hrana in pijača iz nahrbtnika oziroma na kočah (Klemenča jama, Molička pl., Korošica!).