Novi Gorski stražarji PD Konjice

V nedeljo 11.06.2023, smo se trije planinci Planinskega društva Slovenske Konjice odpravili na Menino planino na drugi, terenski del usposabljanja za Gorskega stražarja, ki ga je vodil Marijan Denša, načelnik komisije za varstvo gorske narave.

Že na poti do planine smo videli, da vreme ni nič kaj obetavno in res smo ves dan bili deležni le megle in dežja.

Ob prihodu na planino nas je z nasmehom pričakal gospod Denša. Pospremil nas je do koče, kjer smo spili kavice in se nato odpravili na turo po planini.
Tura ni bila zahtevna, saj je bila vodena le po planotah Menine. Razgledov, ki jih nudi planina zaradi megle žal nismo bili deležni, je pa zato bila vsa naša pozornost namenjena rožam, zeliščem, travam ter pripovedovanju gospoda Denše. Še posebej je našo pozornost pritegnila Kamniška murka, ki je naš endemit, kar pomeni, da raste samo na tem območju in nikjer drugje na svetu. Je drobna a posebna roža, ki čudovito diši po vaniliji. Toda pozor, ne je trgati zaradi njenega lepega vonja, saj le ta izgine 15 minut po tem, ko jo odtrgamo. Pojdimo raje na kolena in se je navonjajmo v naravi. Tudi nas je mnoge spravila na kolena.

Po zaključku ture je v koči sledilo odlično kosilo, druženje ter na koncu nam je vodja Savinjskega MDO PD Manja Rajh kot novim Gorskim stražarjem podelila značke in potrdila o opravljenem tečaju.

Ponosni smo na pridobljene nazive in z novim znanjem bomo lahko prispevali k varstvu narave.

Dragi planinci, nikoli ne pozabimo, da v gorah nismo sami, tam smo samo gostje, zato se spoštljivo vedimo do vseh prebivalcev naše čudovite narave.

Za PD Konjice, Veronika Črešnar