Velika planina

Planinsko društvo Konjice vabi v nedeljo, 11. junija 2023, na Veliko planino (1.611m). Odhod ob 6.uri z avtobusne postaje v Konjicah.Velika planina je planota predalpskega sveta Kaminško Savinjskih alp. S svojo izjemno kulturno krajino je posebnost v celotnih Alpah. Posebnost predstavljajo pastirski stanovi in njihova lesena arhitektura. Prvotno so bili pastirski stanovi okrogli, nato ovalni, polokrogli in v moderni dobi pravokotni. Stanovi so imeli eden osrednji prostor za pastirja, z odprtim ognjiščem, brez dimnika, stropa in oken, okrog pa lopo za živino. Stan je bil v celoti pokrit s smrekovimi ali macesnovimi skodlami. Danes je arhitektura ustrezno prilagojena času in gospodarski uporabnosti vendar še vedno ohranja prvobitnost. Z avtobusom se zapeljemo mimo Celja skozi Tuhinjsko dolino v dolino Kamniške Bistrice do izpod gondole, kjer bo naše izhodišče. Na voljo bosta daljša in krajša varianta.

Daljša varianta – vodnika Tomaž Levart in Vlado Gorenjak:

Izpod gondole se bomo povzpeli skozi Dolski graben na planino Dol in od tam do Velike Planine (vzpon 3:20 ure), sledi lahkotna pot od Velike planine mimo pastirskih stanov, kapelice Marije Snežne vse do Male planine (Domžalski dom, 1534 m) cca 45 min. Možnost nakupa hrane in pijače. Od tu bomo združeni sestopili na Kranjski Rak (parkirišče Rakove Ravni), kjer nas bo čakal avtobus – sestop 1 ura.

Krajša varianta – Vodnica Irena Rihtarič in vodnik PD Konjice

Pot si bomo skrajšali z vožnjo nihajne gondole do zg. postaje – Šimnovec

(enosmerna vozovnica 14,00 €/odrasli; 10,00 €/otroci; 13,00 €/upokojenci v lastni režiji). Sledi kratek vzpon do Zelenega roba, kjer je mogoče kupiti napitke – hoje od zgornje postaje gondola do sem cca 1 ura (Sedežnica od Šimnovca do Zelenega roba NE obratuje). Sledi lahkotna hoja po Veliki planini, mimo pastirskih stanov, kapelice Marije Snežne do Male planine (Domžalski dom) – možnost nakupa hrane in pijače – cca 45 min. Tukaj počakamo še na skupino z daljše varante in sledil bo še skupni sestop. Povratek preko prelaza Črnivec, Gornjega Grada, Mozirja do doma. Prijave sprejema Marija Gorinšek na E marjanca61@gmail.com ali na M 041 774 728. Ob prijavi navedite ime in priimek ter tel. številko. Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasle in 10,00 € za mladino. Vodili bodo Tomaž Levart, Vlado Gorenjak in Irena Rihtarič s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice. Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino PZS za tekoče leto. Poskrbeti je potrebno za dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Priporočajo se pohodne palice. Hrana in pijača iz nahrbtnika ali na Zelenem Robu ali Domžalskem domu. Povratek je predviden do 18. ure.

Vodniki si pridržujemo pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem.