Planinsko potovanje v BiH

Za nami je 5 dnevno planinsko potovanje v Bosno in Hercegovino pod vodstvom PD Slovenske Konjice in turistične agencije Pohorje tours.

V zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali na avtobusni postaji v Slovenskih Konjicah in napolnili 2 avtobusa. Kar 107 planincev je krenilo na pot novih doživetij. Naši ciljni destinaciji sta bili mesti Medjugorje in Mostar. Nastanili smo se v hotelu Medjugorje Hotel&Spa, od koder je skupina vodnikov (M.J.A.M) vsak dan organizirala pohode. Na dan prihoda smo si ogledali mesto in se povzpeli na hrib Marijinega prikazovanja. Tukaj nas je malo opral dež. Potem pa so sledili sončni dnevi, kot se za mesto s 300 sončnimi dnevi v letu, to tudi spodobi. Z dobro voljo, smehom in petjem smo se odpravljali na vsakodnevne ture. Iz Mostarja smo se povzpeli na planinski dom Fortica (razgledna ploščad), nadaljevali krožno pot v Mostar (ogled) in potem nadaljevali proti Hum-u (najvišji križ v Bih). Deležni smo bili čudovitih razgledov na mesto in naravo, ki nas je obdajala. Pot nas je naslednji dan peljala naprej v starodavno mesto Počitelj, Blagaj, kjer je sledil ogled samostana in izvira reke Bune. Skupina izkušenih planincev se je odpravila na plezalno ferato, ostali pa smo osvojili trdnjavo nad Blagajem. Nikakor nismo mogli mimo fascinantih slapov Kravica. Pogled na divje bučanje vode je bil enkraten. Najbolj pogumni so se okopali, nekateri smo se odločili za romantično vožnjo s čolni, kjer nas je spremljala mavrica, vsi pa smo si privoščili taprave slastne čevapčiče.

Pravijo, da čas v dobri družbi prehitro mine. Že je bila tukaj »zadnja večerja« in pozdrav našega predsednika Matjaža, ki nam je pripravil sladko presenečenjem – slastni torti z ognjemetom. Piko na i pa je dodal šofer Aleš s svojo »črno kitaro«. Pot domov nas je peljala še v mesto Visoko na ogled bosanskih piramid. V notranjosti tunela Ravne smo se napajali z energijo in ogled zaključili s pokušanjem »žive vode«. Sledilo je še kosilo in via proti Sloveniji.

Naj zaključim z velikim HVALA organizatorjem, vodnikom in planinskim pozdravom vsem udeležencem.
Gore kličejo tiste, katerih duša je v njihovi višini. (V.L. Belilovsky)

Za PD Konjice,Breda Pučnik