Planinsko potovanje v Bosno in Hercegovino

Planinsko Društvo Slovenske Konjice, Pohorje Tours in Hotel&SPA Medjugorje vabijo na petdnevno planinsko potovanje v Bosno in Hercegovino (Medžugorje – Mostar)

Termin: 3.5. –7. maj 2023 (5 dni; sreda- nedelja)
Mostar glavno mesto Hercegovine, znano tudi po starem mostu iz 16. stoletja, ki je speljan prek Neretve, ki povezuje oba dela mesta, zahodni hrvaški in vzhodni bosanski del. Ta most je mojstrovina osmanskega inženirstva, skupaj z velikim delom mesta je bil porušen med vojno na Balkanu. Pozneje je bil natančno obnovljen in tudi danes je videti skoraj enako kot pred vojno. Mostar je mesto in občina v Bosni in Hercegovini. Je največje in najpomembnejše mesto v Hercegovini ter z okoli 60.000 prebivalci peto največje v BiH. Hrvati predstavljajo 48 % prebivalstva, bosanski muslimani 44 % in Srbi 4 % (2013). Leži ob reki Neretvi v južnem delu države. Ime je dobilo po Starem mostu oz. stražnih stolpih na obeh straneh (mostari) v starem delu mesta. Leta1993 so Stari most med vojno v tej državi porušili kdo drug , kot pa Hrvati, nedolgo zatem, ko je bil obnovljen, danes pa je most restavriran po starih načrtih. Mostar ima 300 sončnih dni v letu in je skupaj z Atenami v Grčiji mesto, ki ima največ sončnih dni v Evropi.

Program planinskega potovanja

Prvi dan
Odhod avtobusa ob 03.00 uri. Vožnja do slovensko hrvaške meje in nadaljevanje poti z nočno vožnjo in krajšimi vmesnimi postanki po avtocesti do mejnega prehoda s Bosno in Hercegovino. Po ureditvi zadev na meji sledi vožnja do čudovith slapov Kravica. Po ogledu slapov sledi vožnja v hotel – namestitev v hotelu. Nato sledi pohod proti Plavemu Križu krožna pot do hotela (cca 5 km) – ni zahtevna. Na vrh gremo skupaj, od koder kdor bo želel nadaljujemo pot do križa Križevac ter se od tam spustimo v mesto do hotela (cca 10 km). Večerja. Nočitev.

Drugi dan

Zajtrk v hotelu. Vožnja z avtobusom proti Mostarju. Avtobus bomo parkirali na obrobju mesta ter se podali obe skupi peš proti planinskemu domu FORTICA – čudoviti razgledi iz steklene ploščadi, kavica in še marsikaj, TUDI ZIP LINE. Nekje na pol poti se težja skupina loči in nadaljuje v smeri ferate (OBVEZNA ČELADA, SAMOVAROVALNI KOMPLET), lažja nadaljuje pot do doma. Vračamo se skupaj po isti poti (cca 5 km in 400 v/m). Vožnja z avtobusom nazaj do hotela, večerja Prosto popoldne, obisk spa centra v hotelu , večerja.

Tretji dan
Po zajtrku se z avtobusi odepljemo do zgodovinskega mesta Počitelj – ogled mesta in obzidja, sledi vožnja do mesta Blagaj. Mesto Blagaj tekmuje za najleše turistično vas v Bosni in Hercegovini. Ogled vasice, Vrelo Bune,Blagaj Tekije ( doplačilo ), čudoviti pogledi na izvir reke Bune. Lažja skupina se po cesti povzpne do gradu – trdnjave Herceg Stjepana (cca 5 km). Težja skupina se po ferati (OBVEZNA ČELADA, SAMOVAROVALNI KOMPLET) povzpne po težji poti do trdnjave. Vožnja do hotela, večerja.

Četrti dan
Zajtrk v hotelu. Vožnja z avtobusom proti mestu Mostar. Povzpeli se bomo na Hum, kjer stoji 33 m najvišji križ v Bosni in Hercegovini – imenovan tudi Milenijski, ogled starega dela mesta Mostar,.. Vožnja z avtobusom nazaj do hotela, večerja

Peti dan
Po zajtrku še zadnji sprehod po mestu Medžugorje, jutranja kavica, kupimo kakšen spominček za spomin ter se z avtobusom odpeljemo proti mestu Visoko, kjer si bomo ogledali znamenite Bosanske piramide in vstopili v tunele pod piramido (konstantna temperatura 12° C – primerna oblačila). Sledi vožnja proti Sloveniji in kosilo na poti.
Cena planinskega potovanja je 280,00 EUR/osebo

Vključeno

 • Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi
  cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji, Hrvaški in Bosni in Hercegovini ter dnevnicami voznika,
 • Namestitev v hotelu**** nacionalne kategorije v kraju Medjugorje dvoposteljnih sobah na bazi polpenziona samopostrežni zajtrk in večerja z vključeno turistično takso – MEDJUGORJE hotel&spa,
 • Ogled slapov Kravica,
 • Ogled tunelov pod piramido v Visokem (Tunel RAVNE),
 • Vsi planinski izleti po programu,
 • Kosilo na povratku domov
 • DOBRA VOLJA, OBILO VESELJA IN SMEHA

Možna doplačila:

 • Osebna poraba, stroški dodatne prehrane in pijače ter aktivnosti izven programa,
 • Vstopnina v samostan (Blagaj Tekija) – kdor želi 5,00 EUR – primerna oblačila,
 • Vstop v WELLNES& SPA del hotela 15,00 EUR,
 • Enoposteljna soba 16,00 EUR na dan (navesti ob prijavi),
 • ZIP LINE na Fortici – 25,00 EUR (50 BAM)
 • Pijača pri kosilu na povratku domov

Oprema
Planinska oprema za sredogorje, planinski čevlji, vetrovka (pohodne palice), zaščita proti soncu (krema, pokrivala), topla oblačila, hrana, pijača, SAMOVAROVALNI KOMPLET za vstop v ferato.

Poleg obvezne opreme ter osebnih stvari je nujno s seboj imeti POTNI LIST ali OSEBNO IZKAZNICO, člansko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in evropsko zdravstveno kartico (naročite na ZZZS). Valuta BIH je konvertibilna marka (1,00 EURO je približno 2,00 KM).

Informacije in prijave
Prijavite se lahko člani PD Konjice z plačano članarino v pisarni društva do zapolnitve prostih mest.

Prijava se izvede v pisarni društva, ob prijavi treba vplačati akontacijo v višini 140 EUR najkasneje do 10. marca, drugi obrok (140 EUR) LAHKO na TRR: (SI56 0400 1004 6532 732 ). Sklic/Referenca SI 00 0000. Namen: BOSNA 2023. BIC/SWIFT: . Koda namena: SCVE.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje PD Slovenske Konjice in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje do 10. aprila 2023.

*Program Planinsko potovanje Bosna se lahko spremeni zaradi vremenskih razmer, logistike in drugih razlogov.