Voščilo predsednika Planinskega društva Slovenske Konjice

Drage planinke in planinci,

Kot predsedniku Planinskega društva Slovenske Konjice mi pripada čast, da za Vas že drugič zapored pripravljam novoletno poslanico.

V prvi vrsti bi se želel zahvaliti članom upravnega odbora, vsem vodnikom, markacistom, gospodarju, mentoricam po šolah in vrtcih in tudi Vam, vsem članicam in članom društva. Iskrena hvala tudi vsem donatorjem za odlično sodelovanje v letu, ki se izteka.

V času, ko se poslavljamo od starega leta in pozdravljamo novo, se radi ozremo nazaj na prehojeno pot, na cilje, ki smo si jih zastavili in tudi uresničili. Vsako leto je polno izzivov, ki v naša življenja vnašajo izkušnje, nove poglede, znanja in spretnosti. Tudi letošnje je bilo takšno. Za nami je pestro leto – veliko uspešno izvedenih pohodov članov, veteranov (četrtkovcev) in mladih planincev. Ponosni smo, da sta nam uspela večdnevni pohod po Visu in kolesarjenje po Braču. Uspešno so bile izvedene delovne akcije naših markacistov. Nikakor pa ne smemo pozabiti na uspešno izvedeno čistilno akcijo po Konjiški gori v sodelovanju s KS Konjice. Da se pozimi ne bi preveč polenili, smo uvedli zimsko rekreacijo v športni dvorani, ki je dobro obiskana.

Za Planinsko društvo Slovenske Konjice leto 2022 nikakor ni bilo običajno, saj smo v tem letu praznovali 95. obletnico ustanovitve društva. Z mislimi pa smo že v letu 2027, ko bomo obeležili in praznovali 100. obletnico. Prvič v zgodovini društva je članstvo preseglo magično število 500. Le malo je manjkalo, da bi nas bilo 600. A niso pomembne številke, pomembno je, da se stari člani vračajo v društvo in da se nam radi pridružijo novi člani, kar je dokaz, da delamo dobro.

Z velikim veseljem lahko zatrdim, da nam je s skupnimi napori uspelo prebroditi vse ovire in izpeljati zadane naloge. Zavedam se, da jih je še kar nekaj ostalo za prihodnje leto in ena izmed njih je ponovna oživitev Konjiške planinske poti. Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo tudi to. Lahko se pohvalimo tudi z uspehi, ki jih niso pričakovali niti najbolj optimistični med nami. Društvo je postalo prepoznavno tudi izven meja občine Slovenske Konjice in to v zelo pozitivni luči. Saj veste – dober glas seže v deveto vas. Dober glas se širi preko objav na družabnih omrežjih društva, preko spletne strani in z vtisi pohodnikov ter kolesarjev, za kar pa gre velika zahvala načelniku vodnikov in vsem vodnicam ter vodnikom. Pohodi so z njimi zanimivejši in varnejši. Velika zahvala pa gre tudi vsem udeležencem, ki so najboljši promotorji društva.

Najlepše je slišati: “Hvala za vaš trud!”

V slogi je moč in upravičeno sem ponosen, da znamo skupaj premagati večino težav. Znamo se tudi družiti, pa naj bo to čistilna akcija po Konjiški gori, pohod ali pa piknik.

Staro leto se poslavlja in z naglimi koraki prihaja leto 2023. Kaj pričakujemo od njega? Za vse nas imam pet želja:

  1. zdravje,
  2. iz dneva v dan veliko veselja in malo slabe volje (čisto brez nje ne gre),
  3. obzirne in uvidevne sosede, sodelavce, prijatelje, sorodnike in partnerje, ki nam bodo radi priskočili na pomoč, če bo to potrebno,
  4. sposobnost, da izkoristimo čim več naših možnosti pri pospeševanju vsega dobrega, plemenitega in iskrenega.

Ste opazili, da sem omenil pet želja in naštel le štiri? Božič in novo leto sta pred nami, zato vam želim tudi veliko osebne sreče, zdravja in zadovoljstva ob praznovanju božiča in novega leta. To je moja peta želja. Ni nas strah za prihodnost našega društva in zato smo ob vstopu v novo leto dobre volje, polni optimizma ter zagnanosti za delo.

Matjaž Rebernak

Predsednik Planinskega društva Slovenske Konjice