Kozjak – sv. Pankracij in Kapunar

V soboto, 12. novembra 2022, vas vabimo na sv. Pankracij (900 m) in Kapunar (1.051 m)

Odhod ob 7. uri z avtobusne postaje v Sl. KonjicahPlaninsko društvo Slovenske Konjice vabi na pohod na Kozjak – sv. Pankracij inKapunar. Kozjak je razmeroma ozko, dolgo in zelo razčlenjeno sredogorje, ki serazteza od Gaja nad Mariborom in rečice Pesnica na vzhodu in sega do rečiceMučke Bistrice na zahodu. Na jugu sega do Dravske doline, na severu pa do potokaSaggaubach v Avstriji. Odpeljali se bomo proti Mariboru in nadaljevali pot donajstarejše hidroelektrarne Fala na Dravi, kjer si bomo pod strokovnim vodstvomogledali muzej. Vožnjo bomo nadaljevali ob reki Dravi do vasice Remšnik, kjer boizhodišče obeh pohodov. Pot nas bo vodila do cerkvice sv. Pankracija, od koder solepi razgledi na avstrijski in slovenski del Štajerske in še dlje v smeri Koroške. Lažjaskupina se bo vrnila do izhodišča. Težja skupina bo pot nadaljevala ob mejni črti (naslovenski strani državne meje) mimo samotnih kmetij do cerkvice sv. Urbana. Ob potise odpirajo širni razgledi proti severnim območjem Pohorja, Uršlji gori, Peci… Pokrajšem vzponu bomo dosegli Kapunar, vrh ni razgleden in pod vrhom je nekdanjakaravla. V neposredni bližini je žig, Kapunar je obvezni del Koroške planinske poti inPoti čez Kozjak. Sestop bo potekal po mejni črti v smeri prelaza Radelj, kjer bomopri mejnem prehodu zaključili naš pohod. Na voljo bosta dve poti.

Težja pot: Remšnik – sv. Pankracij – sv. Urban – Kapunar – prelaz Radelj
Čas hoje v urah: 4.30 – 5.00 (dolžina poti 13,5 km, vzponi 478 m, sestopi 450 m).

Lahka pot: Remšnik – sv. Pankracij – Remšnik
Čas hoje v urah: 3.00 – 3.30 (dolžina poti 8,9 km, vzponi 260 m, sestopi 260 m).

Ustavili se bomo tudi na Muti in se ob rotundi sv. Janeza Krstnika sprehodili mimonekdanje mitnice do istoimenske kavarne ob reki Dravi. Seznanili se bomo z bogatozgodovino in načinom gospodarjenja na tem območju ter svojevrstnim oknom v svet,ki ga je nudila reka Drava. Z izgradnjo železnice in hidroelektrarn je splavarjenje naDravi postopoma zamrlo. Danes je splavarjenje pomemben del bogate turističneponudbe in s tem ohranjanja kulturne dediščine krajev ob Dravi. Po okrepitvi v Mitniciin vožnji do Dravograda, bomo zapustili Dravsko dolino in mimo Slovenj Gradca inVitanja nadaljevali pot do Slovenskih Konjic – obvozili bomo celotno pogorje Pohorje.

Pohod tehnično ni zahteven. Udeleženci morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo. Opremite se planinsko (visoki planinski čevlji, topla oblačila, nahrbtnik, pohodne palice) in vremenu primerno.
Ne pozabite na veljaven osebni dokument (potni list ali osebno izkaznico).Hrana in pijača iz nahrbtnika (ob poti ni planinskih koč).Prispevek za avtobusni prevoz je 15,00 € za odrasle in 5,00 € za mlade planince.
Vrnitev v Slov. Konjice predvidoma do 19. ure.
Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino PZS za leto 2022.

Izlet bodo vodili:
Težja skupina: Vlado Gorenjak (kat. ABDG) v sodelovanju s Štefko Gorenak (kat. A).
Lažja skupina: Irena Rihtarič (kat. ABD).
Prijave sprejema Štefka Gorenak na E gorenak.stefka@siol.net Mobilna številka za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752.
Vodniki si pridržujejo pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradinepredvidenih okoliščin ali zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugihdejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo na pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjopohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem.
Vabljeni!