Pohod na Ratitovec

V soboto, 3. septembra 2022, vas vabimo na planinski pohod na Ratitovec (1.678 m)

Odhod ob 6.uri z avtobusne postaje v Konjicah.

Ratitovec je dolgo travnato sleme, ki poteka v smeri vzhod – zahod. Najvišji vrh je Altemaver (1.678 m). Razgled z Ratitovca na Julijce je eden najlepših v naših gorah, lepo pa so vidne tudi Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Krekova koča na Ratitovcu je med slovenskimi planinci znana po prijaznosti oskrbnikov in slastnih flancatih. Leta 2021 je bila izbrana za najboljšo planinsko kočo. Peljali se bomo mimo Ljubljane, Škofje Loke in Železnikov. Naše izhodišče bo v vasi Prtovč nad Železniki.

Na voljo bosta daljša in krajša tura.

DALJŠA:
Prtovč – Krekova koča na Ratitovcu – Altemaver – Krement – Ovharn (Kačji rob) – Soriška planina (6 ur hoje)
Od Prtovča se bomo vzpeli do Krekove koče na Ratitovcu (1.642 m), od koder bomo nadaljevali s prečenjem vrhov Altemaver (1.679 m), Krement (1.654 m) in Ovharn, Kačji rob (1.504 m). Vsi vrhovi imajo žige in nudijo lepe razglede na vse strani. Našo turo bomo zaključili na Soriški planini. Pot tehnično ni zahtevna, potrebno pa je nekaj previdnosti pri orientaciji, saj je mestoma slabo označena. Možnost okrepčila na Krekovi koči in na Soriški planini.

KRAJŠA:
Prtovč – Krekova koča na Ratitovcu – Gladki vrh – Prtovč (4 ure lahke hoje)
Od Prtovča se bomo vzpeli do Krekove koče na Ratitovcu (1.642 m) in od tam na Gladki vrh (1.667 m). Po razgledni poti se bomo vrnili nazaj do Prtovča. Možnost okrepčila na Krekovi koči. Pot je nezahtevna, v zgornjem delu je nekaj ograj iz jeklenic za lažjo hojo na skalnih pragovih.

Prijave sprejema Štefka Gorenak na E gorenak.stefka@siol.net. Mobilna številka za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752. Ob prijavi navedite ime in priimek ter telefonsko številko. Prispevek za avtobusni prevoz je 20,00 € za odrasle in 10,00 € za mladino.

Vodila bosta Tomaž Levart in Alenka Tajnikar s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti je potrebno za dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Priporočajo se pohodne palice. Povratek je predviden do 19. ure.

Vodnika si pridržujeta pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem.

Vabljeni!