Pohod na Ameringkogel

V soboto, 20.08.2022, smo se planinci planinskega društva Slovenske Konjice, zbrali na avtobusni postaji, v Slovenskih Konjicah, da se odpravimo na najvišji vrh Packalp. Turo sta vodila vodnika Štefka Gorenak in Vlado, s pomočjo ostalih vodnikov. Pot nas je vodila čez Vitanje, Mislinjo, Slovenj Gradec. Med potjo nam je gospa Štefka podala obilo koristnih informacij, iz področja zemljepisa, zgodovine in tudi tehničnega področja. Z avtobusom smo se pripeljali do planinske koče, kjer smo se okrepčali s kavo. Po kavi smo se razdelili v dve skupini. Prvo, po težavnostni stopnji je vodil vodnik Vlado. Drugo skupino je vodila gospa Štefka. Odločil sem se za prvo skupino. Vreme je bilo obetavno, sončno. Pot nas je vodila po smučišču, med pašniki, mimo umetnega jezera. Od jezera se je pot pričela vzpenjati nekoliko strmeje. Vmes smo občudovali kar zajetno število vetrnih elektrarn. Ko smo se pričeli vpenjati proti prvemu vrhu je pričelo močno pihati. Kmalu zatem so se nad hribom Amernigkogel pričele spuščati megle, ki so nakazovale dež, kateri nas je po nekaj sto metrih tudi dosegel. Vodniki so se med seboj posvetovali, nadaljevati pot ali se obrniti. Vodnik Vlado se je odločil, da se je varneje obrniti. Pri povratku je prenehalo deževati, zato smo se odločili obiskati še dva bližnja hriba. Speikkogel 1993 m. Drugi obiskani hrib je vizualno višji, katerega imena ne poznam.

Žal nam v drugo ni uspelo osvojiti najvišjega vrha Packalp, Ameringkogla. Upam, da nam v tretje uspe. Packalpe so me navdušile po povsem drugačni sestavi tal. Pri nas so običajno dva tisočaki skalnati, z malo zelenja ali skoraj goli. Hribi v Packalpah so popolno zatravljeni. Večinoma pašniki.

Pri povratku smo obiskali objekt, kjer se nahaja informacijska točka, ki ponazarja izgradnjo železniške infrastrukture za vožnjo s hitrimi vlaki do hitrosti 250 km na uro. Pohvalil bi vodnike za izvrstno vodenje. Posebej bi pohvalil gospo Štefko Gorenak, ki nam je med potjo podala ogromno koristnih informacij. Prav tako pohvala Vladu za modro odločitev glede ne nadaljevanja poti. Torej, ostaja še in izziv, v bližnji prihodnosti osvojiti Ameringkogel.

Zapisal Erik Lešnik