Med planike v gorski svet Karavank

Konjiški planinci smo se v soboto, 16.junija, odpravili na turo v Karavanke. Izhodišče je bilo parkirišče pri predoru Ljubelj. Tam smo se razdelili na zahtevnostne skupine.

Zahtevne ture se je udeležilo 15 planincev in sta jo vodila Jože in Tomaž.


Jože Kamenšek

Ob razpisu gorniškega izleta na območje Zelenice, se je kot izziv po odkrivanju manj znanega, kar sama ponujala opuščena graničarska stezica od Starega Ljubelja do Treh angelov nad Zelenico. V začetnem delu do razgledne Povne peči razmočena pot po nevihtni noči ni obetala posebnih užitkov. Toda v nadaljevanju so se meglice dvigovale, razgledi na obe strani meje so se odpirali, stezica je postajala vedno bolj vrtoglava in je v zaključnem delu presenetila s prepadnimi prehodi preko skalnih stolpov in se zaključila na razglednem vrhu Ljubeljščice in samo še skok mimo Spodnjega plota in znane ferate je ločil do cvetočih trat nad Zelenico. Nadaljevanje poti v brezpotja Suhega ruševja in na Palec med razkošje planik, je bilo prav sproščujoče.

Manj zahtevno turo so vodili Matjaž, Franc in Vlado, udeležilo pa se je 31 planincev. Iz Ljubelja smo krenili do Doma na Zelenici in se po krajšem postanku povzpeli na goro Palec 2026m. Pri vračanju smo srečali skupino, ki se je udeležila zahtevne ture. Na domu smo se okrepčali in uživali med gorami, nato se pa vrnili proti avtobusu.

Ivo Kalšek

Dne 16.7.2022 smo se planinci konjiškega planinskega društva odpravili na planinski pohod Ljubelj, greben Ljubeljščice, Zelenice in Palca. Razdelili smo se na tri skupine. Sam sem bil prisoten v srednji skupini. Pot je bila temu primerna. Zadovoljen sem z vodenjem vodnikov, saj so prilagodili tempo hoje najšibkejšemu členu v ekipi. Po večurni prehojeni poti, smo varno in prijetno utrujeni prispeli do Doma na Zelenici, kjer smo se okrepčali in polni dobrih občutkov vrnili domov.

Nekaj planincev se je udeležilo lahke ture do planinskega Doma na Zelenici.

Vtisi planinskega pohoda v Karavanke so nepozabni. Posebej smo uživali v bogastvu gorskih cvetlic, ki so nas spremljale ob poti. Pri sestopanju iz gore Palec smo videli celo trato Planik …in te so bile najlepše.

Zapisal RV