Zelenica

V soboto, 16. julija 2022, vas vabimo na turo v Karavanke: Ljubelj – greben Ljubeljščice – Zelenica – Palec.

Odhod ob 5.uri z avtobusne postaje v Konjicah.

Od izhodišča na mejnem prehodu Ljubelj se bomo napotili proti Zelenici;
Planinski dom na Zelenici stoji na ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnimi pobočji grebena Ljubeljščice in Na Možeh, ki ločuje Slovenijo in Avstrijo. Zelenica je izhodišče za ture na Begunjščico, Stol, Vrtačo, Suho ruševje, Palec in Zelenjak ter do ferate Spodnji Plot in prehod proti dolini Završnice. Na voljo bo več ciljev in sicer:

Zahtevna tura:
Ljubelj – stari Ljubelj – Povna peč – greben Ljubeljščice – Spodnji Plot – Zelenica – Suho ruševje – Palec in/ali Zelenjak; (13,5 km, vzponi 1.300m, skupno 7 do 8 ur).
Tura poteka s starega Ljubelja po bivših grebenskih graničarskih poteh, se vzpenja preko stolpov ali preči pod stenami, zahtevni odseki so opremljeni z jeklenico, zaradi nevarnosti padajočega kamenja je obvezna čelada.

Manj zahtevna: se izogne razgibanemu in zahtevnemu grebenu in poteka po lahki poti do Zelenice, kjer se združi z zahtevno in nadaljuje v Suho ruševje in proti Palcu, skupno okoli 6 ur.

Lahka pot:
Ljubelj – Zelenica, 2,6 km, 500 m vzpona, 1 ura 30 min. za vzpon, možen prehod do doma pri izviru Završnice, dodatnih 30 minut. Skupno 4 do 5 ur hoje.

Prijave sprejema Štefka Gorenak na E gorenak.stefka@siol.net. Mobilna številka za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752. Prispevek za avtobusni prevoz je 20,00 € za odrasle in 10,00 € za mladino.

Povratek je predviden do 20. ure. Vodil bo Joža in vodniki PD Konjice.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Poskrbeti je potrebno za dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru in dežju. Na poti hrana in pijača iz nahrbtnika oziroma na kočah (Stari Ljubelj, Zelenica, Završnica).