Usposabljanje markacistov

Dne 18.06.2022 ob 8 uri, smo se na Menini planini zbrali markacisti, ki smo morali podaljšati licenco za markaciste. Na domu na Menini planini se nas je zbralo 24 udeležencev iz več planinskih društev, od tega iz našega društva 8 članov markacijskega odseka.
Po uvodnem pozdravu udeležencev in predavateljev in popisu prisotnost na tečaju je sledilo usposabljanje.
Prvo predavanje je bilo o prvi pomoči pri poškodbah, srčnem infarktu in možganski kapi. Predavala je zdravnica Rdečega križa, ki je prikazala obvezovanje ran in zlomov, ter uporabo defibrilatorja. Po njenem prikazu je sledil za nas praktični del, kjer smo prikazano prvo pomoč tudi sami izvajali.
Druga točka je bila o seznamu strokovnih del na terenu in vnašanju podatkov o opravljenih delih na terenu v računalniški program.
Seznanjeni smo bili s problematiko, ki nastane na terenu zaradi lastnikov zemljišč, kolesarjev, motokrosistov in štirikolesnikov na planinskih poteh in na splošno v naravi.
Po predavanjih v koči, smo se podali na planinske poti, kjer smo markirali nove in obnavljali stare markacije, obrezovali veje na drevesih in podrastju ter kosili travo.
Po opravljenem usposabljanju smo imeli malico, po njej pa smo prejeli potrdilo o uspešnem obnovitvenem usposabljanju za markacista PZS za kategorijo B.
Po podelitvi smo naredili skupinsko fotografijo in se odpravili proti domu.
Na usposabljanju smo preživeli prijeten in koristen dan med pašniki in gozdovi Menine planine s čudovitim pogledom na Kamniške Alpe.
Lep markacistični pozdrav.
Črt Koren, načelnik markacijskega odseka