Konjiški planinci osvojili Kalničko pogorje

V soboto, 14. maja 2022, se je 27 konjiških planincev odpravilo na raziskovanje Varaždinsko – Križevniških hribov. Pohod so pričeli pri planinskem domu Veliki Kalnik. Razdelili so se v dve skupini. Lažja skupina se je odpravila po normalni poti na najvišji vrh Kalničkega pogorja Vranilac, 643 m. Vrh so osvojili v slabi uri. Zahtevnejša skupina je osvojila vrh po zelo zahtevni grebenski poti sedmih zob. Po uspešni osvojitvi vseh sedmih zob so bile planinke in planinci nagrajeni z lepimi razgledi in novimi plezalnimi izkušnjami. Združeni na vrhu se skupno sestopili do planinskega doma, kjer so imeli daljši počitek. Ogledali so si tudi ruševine mogočnega gradu Veliki Kalnik, kjer je v daljni preteklosti živela Barbara Celjska s svojim možem ogrsko-hrvaškim kraljem Sigmundom Luksemburškim. V nadaljevanju poti so prečili greben proti vzhodu. Osvojili so razgledno skalo Obilisk, obšli vrhova mali in veliki Vidikovac, osvojili vrh Podrevec ter splezali na zadnji večji vrh Škrinjo. Po počitku in fotografiranju so sestopili po zahtevni grebenski poti v dolino Vratno, kjer so po skupno 6 urah hoje zaključili pohod. Za pomoč in varno hojo na zahtevnih delih so poskrbeli vodniki PD Konjice, lepo vreme in udeleženci sami, ki so s svojimi izkušnjami in dobro voljo dokazali, da zmorejo tudi kaj več.

Za PD Konjice, Tomaž Levart