Konjiški planinci na Visu

Po dveh letih premora, so se Konjiški planinci zopet odpravili na večdnevno planinarjenje z dvema avtobusoma. Letošnja destinacija je bil otok Vis s svojimi skrivnimi tuneli iz časov JLA in s prepletenimi planinskimi potmi, ki so omogočale raziskovanje otoka z bogato zgodovino. Po prvem dnevu krajšega raziskovanja tunelov in »parkirišč« za podmornice, so se naslednji dan z ladjicama odpeljali do otoka Biševo, kjer jim je vremenska situacija pomagala, da so se lahko zapeljali tudi v znamenito Modro špiljo in občudovali umetnost in lepoto narave. Pred vrnitvijo v hotel (peš po daljši ali krajši varianti), so v zalivu, kjer je bilo eno od prizorišč snemanja filma Mamma Mia 2, poskusili Viško pogačo in domačo kapljico »kapitana« Dareta.

Poleg raziskovanja otoka z obale v mestu Vis in Komiža, so si na naslednjem pohajkovanju lahko obudili spomine iz zgodovine ob obisku Titove špilje ter si ob prekrasnih vremenskih razmerah ogledali otok z najvišje točke Hum (587m/nv) oz. kapelice sv. Duha (563m/nv), do koder imajo obiskovalci dostop. Ker si kot planinci niso uspeli vseh poti ogledati ob hoji, so del poti občudovali ob vožnji po stari glavni cesti, kjer so lahko občudovali nasade vinogradov in oljk. Kot se pritiče planincem iz mesta vina, je obisk vinske kleti z degustacijo skoraj nujen. Klet družine Lipanović se nahaja v eni od mnogih tunelov, ki so jo domačini znali izkoristiti v koristne namene. Zadnji dan, kot se pritiče pravim planincem, so obiskali tudi planinski dom Sv. Andrija (267m/nv) in se ob prijetnem pikniku in druženju naužili lepot narave ter ob prijetnih razgledih analizirali že prehojene dele otoka in si mesto Vis ogledali še z druge perspektive. Po prijetnem druženju in vrnitvi na obalo, je sledila skrb za pakiranje in priprave za vrnitev proti domu. Ob še ne predelanih spominih popotovanja, se v vodstvu že snujejo nove ideje za naslednje planinsko raziskovanje.

Zapisala MK